Yöneticilerin problem çözme becerilerinde iş doyumunun ve algılanan örgütsel desteğin rolü
The role of job satisfaction and percieved organizational support in administrators' problem solving skills
  1. Tez No: 348918
  2. Yazar: İBRAHİM NALBANT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Problem Çözme Becerisi, İş Doyumu, Algılanan Örgütsel Destek, Administrator, Problem-Solving Skill, Job Satisfaction, Perceived Organizational Suppor
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
  10. Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, yöneticilerin problem çözme becerilerinde iş doyumlarının ve algıladıkları örgütsel desteğin ne derece etkili olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın dayandığı araştırma, 2013 yılında Ankara ilinde, Orta Doğu Sanayi ve Ticaret Merkezi veya kısa adı ile OSTİM olarak anılan Türkiye'nin en büyük, küçük ve orta boy sanayi üretim alanında yer alan Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (Üye KOBİ Sayısı 97 olan) ile Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi (Üye KOBİ Sayısı 45 olan) işletmelerinde görev alan yöneticilerden toplanan verilerin analiziyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Heppner ve Petersen'in Problem Çözme Envanteri, Minesota İş Doyum Ölçeği, Eisenberg'in Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgileri içeren ölçek kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, yöneticilerin problem çözme becerilerinde iş doyumunun ve algılanan örgütsel desteğin önemli rolleri olduğunu göstermiştir. Problem çözme yeteneğine güven boyutunun bağımsız değişkenler ile regresyon analizi sonucu en çok etkinin algılanan örgütsel destek boyutunda pozitif yönlü ve orta derecede olduğu, içsel doyum 1 boyutunun anlamlı olmadığı, içsel doyum 2 boyutunun negatif yönlü düşük bir ilişki içinde olduğu, dışsal doyum boyutunun pozitif yönlü orta dereceli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Aceleci yaklaşım boyutunun analizinde en çok etkinin dışsal doyum boyutunda pozitif yönlü ve orta derecede olduğu, içsel doyum 1 boyutunun anlamlı olmadığı, içsel doyum 2 boyutunun negatif yönlü orta derece bir ilişki içinde olduğu, algılanan örgütsel desteğin pozitif yönlü orta dereceli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Kaçıngan yaklaşım boyutunun analizinde algılanan örgütsel destek boyutu, içsel doyum 1 boyutu ve içsel doyum 2 boyutunun anlamlı olmadığı, dışsal doyum boyutunun pozitif yönlü düşük bir ilişki içinde olduğu görülmüştür. Değerlendirici planlı yaklaşım boyutunun bağımsız değişkenler ile regresyon analizi sonucu en çok etkinin algılanan örgütsel destek boyutunda pozitif yönlü ve II orta derecede olduğu, içsel doyum 1 ve dışsal doyum boyutunun anlamlı olmadığı, içsel doyum 2 boyutunun negatif yönlü düşük bir ilişki içinde olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılanların algıladıkları örgütsel desteğin, evli olanlarda bekâr olanlardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı desteğin yaş ilerledikçe daha fazla arttığı görülmüştür. İş doyumunun tüm boyutlarında yaş ilerledikçe doyum oranının arttığı tespit edilmiştir. Algılanan örgütsel desteğin katılımcıların hizmet süresine göre farklılaştığı ve hizmet süresi fazla olan yöneticilerin desteği daha fazla hissettikleri belirlenmiştir. Hizmet süresine bağlı olarak iş doyumu içsel doyum 1 ve içsel doyum 2 boyutlarında, çalışma süresi fazla olan personelin daha fazla doyuma ulaştığı görülmektedir. Yöneticilik süresine bağlı olarak yapılan incelemede içsel doyum 2 boyutunda doyumun yöneticilik süresi fazla olanlarda arttığı, problem çözme becerisi aceleci yaklaşım ve kaçıngan yaklaşımda daha kontrollü oldukları tespit edilmiştir. Örgütsel desteğin sağladığı yararlardan birisi de; personelin iş doyumunu yükseltmesidir. Algılanan örgütsel destek personelin iş doyumunu yükselmekte ve olumlu bir ruh hali kazanmasını sağlamaktadır. Böylece; personelde örgüte daha fazla katkı sağlama konusunda isteklilik artmaktadır. Sonuç olarak, yöneticilerin problem çözme becerilerinin artırılması amaçlanıyorsa örgütsel desteğin ve iş doyumunun artırılmasının gerekli olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde iş doyumunun yükseltilebilmesi için de, örgütsel desteğin sağlanması gerektiği görülmüştür. İş doyumunun ve örgütsel desteğin artırılmasına yönelik olarak alınacak tedbirlerle, yöneticilerin karşılaştıkları problemlerin daha kolay üstesinden gelmesi sağlanarak örgütsel düzeyde önemli yararlar elde edilebileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine how effective job satisfaction and percieved organizational support are for the administrators'problem-solving skills. The research based on the study in 2013, in Ankara, was carried out with the analysis of data collected from managers who are involved in Defence and Aviation Cluster (Number of Members 97) and the Renewable Energy and Environmental Technologies Cluster (Number of Members 45) businesses which are located in the Middle East Industry and Trade Center (OSTİM), Turkey's the largest, small and medium-sized industrial production field. In the Research, Heppner and Petersen's Problem Solving Inventory, Minnesota Job Satisfaction Scale, Eisenberg's Perceived Organizational Support Scale and a scale containing personal information prepared by the researcher were used. The findings have shown that job satisfaction and perceived organizational support play an important role in the problem-solving skills of administrators. According to the regression analysis with in dependent variables for confidence dimension to problem-solving skills: Perceived organizational support is positive and has moderate effect, internal satisfaction dimension 1 is meaningless, internal satisfaction dimension 2 is negative and has low effect and external satisfaction dimension is positive and has moderate effect. It was seen in the analysis of the hasty approach that external satisfaction dimension is positive and moderate in size, internal satisfaction dimension 1 is meaningless, the internal satisfaction dimension 2 is in a moderately negative relationship and perceived organizational support was found to have a positive impact. In the analysis of avoidant approach it was seen that the perceived organizational support dimension, internal satisfaction dimensions 1 and 2 are meaningless and external satisfaction dimension was found to be in low positive relationship.IV According to the regression analysis of assessor's planned approach dimension with in dependent variables: Perceived organizational support is positive and has moderate effect and it is the most effective one, internal satisfaction 1 and external satisfaction dimensions are meaningless, and internal satisfaction 2 dimension is negative and has low relationship. The organizational support perceived by the participants in the study has been found to be higher for married people than singles. What is more, it was also seen that the same support is increasing with age. In all aspects of job satisfaction, the rate of satisfaction has been found to increase along with age. Perceived organizational support differs from the others according to participants' length of service and the administrators who had more length of service feel more support. Depending on the length of service, it was seen that staff who had more working years reached more job satisfaction and in terms of internal dimensions 1 and 2. In this research, depending on the duration time of management, it was found that internal satisfaction 2 dimension increased for those who have more management time. In addition, depending on the duration of the management, the problem solving skill is decreased for those who had more management time in avoidant and hasty approach. One of the benefits of organizational support is to increase employees' job satisfaction. Perceived organizational support increases staff job satisfaction and put them in a positive mood. Hence, the motivation of employers for contributing to organization increases. Finally, if administrators' problem-solving abilities are aimed to be increased, the neccessity in increasement of organizational support and job satisfaction is clearly seen. Similarly to be able to increase job satisfaction, there must be organizational support. With the measures to increase job satisfaction and organizational support, the administrators may solve the problems easily and benefit at a significant level.