Okul yönetiminden ve öğretmenlerden kaynaklanan sorunlar
Problems that arise from school administration and teachers
- Tez No: 348984
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Öğretmen, Okul Yöneticisi, Sorunlar, Primary school, teacher, administration, problems Mart 2013 Yasemin ÇATAL
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
İlköğretim okullarının gerçek amaçlarına ulaşabilmesi için öğretmen ve yöneticilerin arasındaki ilişkilerin etkili olmasına bağlıdır. İlköğretim okullarındaki ilişkilerin sağlıklı olması için yöneticiler ve öğretmenler bir sistem oluşturarak eğitim-öğretim sürecini gözden geçirmeli ve daha yaratıcı, daha yenilikçi bir yol izleyebilirler. Araştırma, 2012-2013 öğretim yılında Bursa ili Osmangazi ilçesinde rastgele seçilmiş ilköğretim kapsamındaki 300 öğretmen ve 100 yönetici ile gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan yöneticilerin ve öğretmenlerin düşüncelerini yansıtabilmeleri için kimlik bilgileri olmayan anketler kullanılmıştır. Eksik ve hatalı anketler çıkartılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) istatistik programı kullanılmıştır. İlköğretim okullarındaki yöneticilerin ve öğretmenlerin cinsiyetlerine göre farklılıkları varyans analizi ve t testi ile, anlamlı çıkan varyans analizleri Scheffe kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda yöneticilerden kaynaklanan sorunlar arasında öğretmenlere yeteri kadar rehber olmadıkları belirtilmiştir. Öğretmenlerin de derse hazırlıklı gelmeleri ve yeni eğitim-öğretim etkinliklerini kullanarak eğitim vermeleri gerekmektedir. Ayrıca erkek öğretmenler kadın öğretmenlere göre sorunların gerçekten olduğunu ve çözüm yoluna gidilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Yönetici ve öğretmen arasındaki iletişimin daha iyi olması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Reaching for the essential aim of primary schools relies on the good communicational skills of school administration and teachers. For a healthy relation administration and the teachers must establish a system in monitorising and establishing a more creative education pattern. This research was carried out with 300 teachers and 100 administrative staff randomly selected at Osmangazi district of Bursa Province, Turkey, in the academic year 2012-2013. In order to having reflected the real, im-manipulated, thoughts of the participants, no credentials were used. Incomplete and incorrect surveys are excluded. Research data was analysed with SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program. Administrators and teachers in primary schools by gender differences in analysis of variance and Scheffe's t-test analysis of variance was used which significantly. As a result it has been informed that there was a lack of guidance of the administrative staff in regards of the teachers. Teachers are required to come to class prepared using new education activities required. In addition, male teachers seem to be more focused and reliable in solution making decisions compared to female teachers. It is observed that communicationl skills between administrators and teachers should be established.