Online video eğitim platformlarının tasarım programlarını öğrenmeye katkısı
Online video training platforms contribution to learning the design software
- Tez No: 349021
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tasarım programları, Online Video Eğitim, Grafik Tasarım Eğitimi, Tasarım Programı Öğrenme, Design Software, Online Video Training, Graphic Design Education, Learning Design Software
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, tasarım branşlarında çalışan ve bilgisayar programları kullanan kişilerin bilgisayar programlarında tasarım yapabilmek için tercih ettikleri online video eğitim platformları incelenmiştir. Grafik tasarım disiplini, teknolojik gelişmelerin paralelinde, araç ve mecra açısından dijital kullanımların artması ile birlikte sürekli değişime uğramaktadır. Tasarım programları bu süreçler paralelinde her geçen gün yenilenmekte, bu programları kullananların işlerini karmaşık hale getirebilmektedir. Bu karmaşıklık, tasarım programlarının temellerini öğrenmenin yanında bir de hazırlanan tasarımın yeni mecralara nasıl uyarlanacağını bilmek gibi yeni bilgilerin öğrenilmesini gerektirmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak bu araştırmada; tasarımcı ve öğrencilerin sıklıkla değişen bu koşullar doğrultusunda güncel kalabilmelerini sağlayabilmeleri gerektiğini; bu amaçla oluşturulan video eğitim setlerinin bulunduğu online training sitelerinin, kullanıcılara sunduğu tasarım programı öğrenme faaliyetlerinin verimliliği, kullanıcıların bilgiye ulaşma kolaylığı açısından incelenmiştir. Yıldız Teknik Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü birinci sınıf öğrencilerine Grafik Tasarım Araçları dersinin dönem sonunda sınıf içi uygulama yaptırılmıştır. Öğrenciler ders hocasının kontrolünde dönem boyunca Photoshop, Illustrator ve InDesign derslerinin temellerini öğrenen öğrencilerdir. Öğrencilere daha önce bilmedikleri bir uygulama ile ilgili iki ayrı problem konusu verilmiş ve bu iki uygulamanın arasında karşılaştırma yapılmıştır. Online olarak tercih edilen kaynaklar, bilgisayar başında çalışan ve tasarım programlarında iş üreten kişiler için, doğrudan ve hızlı bir biçimde ulaşabildikleri bir kaynak çeşididir. Süre ve içerik açısından diğer öğrenme kaynaklarına göre daha faydalıdır. Eğitim kurumlarında kullanılabilirliğinin araştırılması ve incelenmesi gerekmektedir. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla erişilebilir ve ulaşılabilir olması, bu eğitim kaynağını internetin olduğu her yerde kullanabilmenin mümkün olması, kullanıcılar için büyük bir avantaj olarak görülmektedir. Online eğitim platformlarına güncel olarak sürekli yeni eğitim setlerinin eklenmesi, eğitimde sürdürülebilirliği sağlamaktadır. Lokasyon olarak her yerden erişilebilir olması, uzaktan eğitim türünde hizmet veren kurumlar için alternatif eğitim kaynağı olarak kullanılabilir olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this survey, the online video training platforms, which are preferred by the people who are working in the field of desingning and using software in order to design works via software programs, are examined. Graphic design branches constantly undergo changes in parallel with technological developments and with the increasing use of digital technologies in terms of tools and means. Design programs are renewed every passing day in paralel with these developments and they may complicate the tasks of their users. This complication requires to learn new information like how to adapt the prepared design to various means besides learning the base of design programs. Based on these facts, we have examined the performance of the activities offered to teach how to use designing programs via video training sets which are broadcasted on the online training websites founded in order for designers and students to keep up to the conditions usually changing, with regards to convenience of getting the information. An interclass activity has been conducted by the participation of the first grade students studying in art and design faculty in Yıldız Technical University, in the course of Graphic Media Design Tools, at the end of the term. The students participating in the survey are the ones who learn the basis of Photoshop, Illustrator and InDesign under the supervision of instructer of the course during the term. In the survey, two problem subjects about an application which participants did not know before have been given to students and a comparison between two problem subjects has been made. The online training platforms are the kind of sources the people who work on computer and produce works by using design programs can easily and quickly access. They are more profitable with regards to time and contents when compared to other sources. Their usability in education institutions should be examined and searched. People find these platforms advantageous because people can easliy access these platforms via computers, tablets and smartphones eveywhere they can find internet connection. It is thought that online training platforms serving institutionally contribute to training on the basis of maintainability and currency because they broadcast training sets which are regularly updated. Because these platforms can be accessed from anywhere, they are thought as an alternative training source by the institutions which give distant training.