İkinci yabancı dil olarak Arapça öğretiminde bir öğretim programı denemesi
A study on teaching Arabic as a second foreign language curriculum
- Tez No: 349025
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Second foreign language curriculum, a study on teaching Arabic curriculum
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, ikinci yabancı dil olarak üniversitenin üç ve dördüncü sınıflarında Arap dili öğretimi yapan Ankara'daki üniversitelerin ders programlarının incelenmesi ve alternatif öğretim programı oluşturulması kapsamında yapılan bir çalışmadır. Bu amaçla Ankara'da ikinci yabancı dil olarak Arap dili dersini veren Hacettepe Üniversitesi, Kara Harp Okul Komutanlığı, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Polis Akademisi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin ders programları incelenmiştir. Araştırmada veri analizi, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı (ADÖÇ), yabancı dil öğretimi ve öğrenme düzeyleri için verilen göstergeler tablosu ve geçerliliği onaylanmış dil yeterliliği ölçütleri baz alınmıştır. Bu kapsamda veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde, birçok öğretim üyesi ve akademisyenin eserlerinden istifade edilerek dil eğitimi sürecinde yapılması gerekenler konusunda bilgi aktarılmış, uzmanların bilgi ve tecrübesi ışığında alternatif öğretim programı hazırlanmıştır. Programda öğrenciyi en az orta düzeye (B1, B2) ulaştırmayı hedefleyen bir çok çalışmadan istifade edilmiş ve çok sayıda literatür çalışması taranmıştır. Yabancı dil öğretiminin tüm aşamaları göz önüne alınarak bütün boyutları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Zaman sınırlılığını telafi etme adına öğrencilerin öğrenme istekliliği, öğretmenin öğrenme çaba ve gayretleri mahfuz ders sonrası öğrenci ve öğretmenlerin yapmaları gereken hususlar ifade edilmiştir. Alternatif ders programında zamanın sınırlılığı dikkate alınarak dil öğretimi ve öğreniminde temel beş becerinin; dinleme, okuma, karşılıklı konuşma, sözlü anlatım, yazılı anlatım hususlarının öğretim programında yer almasına özel önem verilmiştir. Anahtar Kelimler: Arapça öğretim programı, ikinci yabancı dil, yabancı dil öğretiminde beş temel beceri.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to analyze the curricula of the universities in Ankara which offer Arabic Language courses as a second language in 3rd and 4th years and to build alternative teaching programs. For this purpose, the curricula of Hacettepe University, Military Academy, Middle East Technical University, Police Academy, TOBB Economy and Technology University, which teach Arabic as a second language, were analyzed. The data analysis in the study was based on Common European Framework on language teaching, table of scales that show language teaching and learning levels and certified language proficiency criteria. The data was analyzed with the data analysis method. In the second part of the study, information about what must be done in the process of language teaching, which was extracted from the publications of several lecturers and academicians, was discussed and an alternative teaching program was prepared under the light shed by experts' knowledge and experience. A lot of publications that were aimed to carry the students at least to an intermediate level were used in this program and a lot of literary works were scanned. All the stages of language teaching were taken into consideration to present all of its dimensions. In order to compensate for limit of time, what teachers and students should do after lesson, students' desire to learn and teacher's efforts to learn were mentioned. By taking time limit in the alternative curriculum into consideration, the five fundamental skills in language teaching and learning: listening, reading, dialogue, oral and written explanation were given great importance to be included in the teaching program. Alternatively, the time limitations of the curriculum, taking into account the five basic skills of language teaching and learning, listening, reading, speaking, oral expression, written expression are given special attention to the inclusion of aspects of the curriculum.