İlköğretim 2. kademe öğrencilerinin farklı müzik türlerine ilişkin tercihlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi: Kars ili örneği
Rewiewing the choices of 2nd level primary school students on different kinds of music, in terms of different variances: The case of Kars
  1. Tez No: 349098
  2. Yazar: REMZİYE EZGİ GÖKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. NEZİHE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Türleri, Müzik Tercihleri, İlköğretim 2. Kademe Öğrencileri, Music, Kind of Music, Music Preferences, Primary school second grade students
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim 2. Kademe öğrencilerinin farklı müzik türlerine ilişkin tercihlerini okul türü, cinsiyet, sınıf seviyesi, gelir düzeyi, yerleşim bölgesi, kitle iletişim araçlarından etkilenme düzeyi, sosyal çevreden etkilenme durumu, müzikle aktif olarak ilgilenme değişkenlerine göre incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, uzman görüşleri aracılığıyla, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Kars ilinde MEB?e bağlı genel müzik eğitimi veren, rastgele (random) yöntemiyle seçilen 4 ilköğretim okulunda (3 devlet okulu, 1 özel okul) 6,7 ve 8. Sınıf düzeyinde öğrenim gören toplam 755 öğrenciye uygulanmak üzere ?Müzik Tercihleri Anketi? hazırlanmıştır. Bu anketten elde edilen veriler aracılığıyla, Kars ilinde öğrenim gören ilköğretim 2. Kademe öğrencilerinin farklı müzik türlerine ilişkin tercihleri okul türü, cinsiyet, sınıf seviyesi, gelir düzeyi, yerleşim bölgesi, kitle iletişim araçlarından etkilenme düzeyi, sosyal çevreden etkilenme durumu, müzikle aktif olarak ilgilenme değişkenlerine göre belirlenmeye çalışılmıştır. Katılımcılara uygulanan anketler sonucu elde edilen veriler, kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmış, bilgisayar ortamına aktarılan bu veriler SPSS 18 programı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulguların yorumlanmasında frekans, yüzde, Man Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin araştırmada ele alınan değişkenlere göre farklı müzik türlerini tercih ettikleri sonucuna ulaşılmış ve ulaşılan sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to examine the preferences of the primary school second grade students about different kinds of music, according to the type of school, gender, grade level, income level, residential area, level of interaction with the mass-communication devices and social environment, and variables of interest in music actively. In line with this purpose, a ?Music Preferences Questionnaire? has been prepared through expert opinions, to be applied to 755 students, studying at 6th, 7th and 8th grades in 4 different primary schools (3 state, 1 private) in Kars (affiliated to Ministry of National Education), which provide general music education and had been chosen with ?random method?. By means of the results obtained from this questionnaire, the preferences of students who study primary school 2nd grade in Kars, about different kinds of music was tried to be determined according to the type of school, gender, grade level, income level, residential area, level of interaction with the mass-communication devices and social environment, and variables of interest in music actively. Questionnaires which had been applied to the participants were transferred to the computer by means of encoding and the data were analyzed through SPSS 18 program. For the interpretation of the outcomes of the research; frequency, percentage, Man Whitney U and Kruskal Wallis tests were used. At the end of the research it is found out that the students prefer different kinds of music according to the aforementioned variables, and different proposals have been listed in line with the obtained results.