Yolsuzluk ve refah
Corruption and welfare
  1. Tez No: 349151
  2. Yazar: TANER GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DURMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Refah, Yolsuzluk, Kişisel Gelir, Sosyal Refah, Panel Veri, Welfare, Corruption, Personal Income, Social Welfare, Panel Data
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Kişisel çıkarlar için kamu malının kötüye kullanılmasını ifade eden yolsuzluk, birey ve toplum refahı açısından önemli bir tehdittir. Yolsuzluğun ülkelerin refah düzeyi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla, çalışmada ilk olarak 1998-2012 döneminde, 148 ülke verisinin dâhil edildiği analizler yer almaktadır. Dengesiz panel veri yönteminin kullanıldığı analizlerde, tek yönlü rassal etkiler ve sabit etkiler modellerine yer verilmektedir. Analiz sonuçlarına göre yolsuzluğun kişisel gelir üzerinde etkisi negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Modellerde ayrıca kamunun sağlık harcaması, ticari açıklık oranı, kentleşme, enflasyon oranı ve işsizlik oranı değişkenlerinin refah üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Analiz sonuçları kamunun sağlık harcaması, ticari açıklık ve kentleşme ile kişisel gelir arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Enflasyon oranı ve işsizlik oranı ile kişisel gelir arasında ise negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Çalışmada ikinci olarak yolsuzluğun refah indeksi üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu amaçla 2009-2012 döneminde, 101 ülke verisinin dâhil edildiği analizlere yer verilmektedir. Analiz sonuçlarına göre, yolsuzluk refah üzerinde negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahiptir. Buna göre, yolsuzluk düzeyi yükseldiğinde ülkelerin refah düzeyi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Corruption, which means misuse of public property for personal benefit, is an important thread for the welfare of individual and society. In order to determine the effect of corruption on the level of welfare for countries, analyses of data for the period between 1998 and 2012 from 148 countries were initially included in the study. One-way random effect and fixed effect models were included in the analyses where unbalanced panel data method was employed. Pursuant to the results of the analyses, effect of corruption on personal income is in negative direction and statistically significant. Effects of public expenditure on health, trade gap, urbanization, rate of inflation and rate of unemployment on the welfare were also investigated in the models. The results of the analyses depicts that the relation between public expenditure on health, trade gap and urbanization and the personal income is in positive direction. The relation between rate of inflation and rate of employment and personal income is in negative direction. Effect of corruption on welfare index is the second issue investigated in the study. For this purpose, analyses involving data for the period between 2009 and 2012 from 101 countries were made. Based on the results of the analyses, corruption has a statistically significant effect on welfare in negative direction. Therefore, level of welfare of countries decreases with increasing level of corruption.