6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağımsız denetim göreviyle yetkilendirilecek muhasebe meslek mensuplarının denetimle ilgili görüşlerinin tespitine ilişkin Ordu ilinde bir araştırma
A research in the province of Ordu regarding the determination of audit-related opinions of members of accounting professions who will be authorized with independent audit task within the scope of the new Turkish Commercial Law no. 6102
  1. Tez No: 349183
  2. Yazar: DURSUN KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİTTER ÖZULUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetçi, Bağımsız Denetim Skandalı, Yeni Türk Ticaret Kanunu, Kamu Gözetimi Kurumu, Independent Audit, Independent Auditor, Independent Audit Scandal, New Turkish Commercial Law, Public Oversight Board
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Finansal bilgi kullanıcıları, alacakları kararlara yön verebilmek için işletmeyle ilgili güvenilir ve doğru bilgilere ihtiyaç duymaktadırlar. Söz konusu finansal bilgilerin güvenilirliğinin sağlanmasında kullanılan en önemli araç bağımsız denetimdir. Ancak son zamanlarda özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve diğer bazı ülkelerde ortaya çıkan muhasebe ve denetim skandalları, finansal bilgi kullanıcılarının bağımsız denetime olan güvenlerinin azalmasına neden olmuştur. Bağımsız denetimin sonuçlarına olan güvenin yeniden sağlanması amacıyla birçok ülkede köklü düzenlemeler yapılarak, yeni denetim mekanizmaları oluşturulmuştur. Bu çerçevede ülkemizde de mevcut Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklikler yapılmış ve uzun bir yasalaşma süreci geçirerek 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile özellikle sermaye şirketlerini kapsayan zorunlu bir denetim sistemi getirilmiş ve bu denetimi yapacak olan kişilerin 3568 Sayılı Yasaya göre Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir unvanlarına sahip olmaları zorunlu kılınmıştır. Ayrıca, 2 Kasım 2011 tarih ve 28103 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bağımsız denetimin gözetimindeki dağınık yapı ortadan kaldırılarak, denetim standartlarını belirlemek ve bağımsız denetimin gözetimini yapmak üzere, tek yetkili otorite olan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu kurulmuştur. Bu gelişmeler çerçevesinde hazırlanan çalışmada, bağımsız denetimin genel çerçevesi çizilerek, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bağımsız denetime ilişkin getirdiği yeniliklere ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin bağımsız denetimin gözetimine yönelik getirdiği düzenlemelere yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecek Ordu ilindeki muhasebe meslek mensuplarının, bağımsız denetimle ilgili yapılan düzenlemeler hakkındaki görüşleri tespit edilerek değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Users of financial information require reliable and accurate information in order to give way to decisions about the business loans. The most important tool in maintaining the reliability of the financial information is independent audit. Recently, however, especially emerging accounting and auditing scandals in United States of America and some other countries caused a decline in confidence in the independent audit of financial information users. In order to re-establish that confidence in the results of the independent audit, in many countries radical arrangements were made and a new control mechanisms have been created. In this context, also in our country, changes have been made in the current Turkish Commercial Law and passing a long legislative process with the name of the Turkish Commercial Law No. 6102 it came into force on 1 July 2012. With this law, a mandatory control system is introduced taht covers capital companies and according to the law of 3568 the people who will make this control are obliged to have a titles of Independent Accountant Financial Advisor and Sworn Financial Advisor. In addition, by the Legislative Decree No. 660 enacted and published in the Official Gazette No. 28103 dated 2 November 2011, dispersed structure of independent audit oversight eliminated and identify the auditing standards and to conduct an independent audit oversight Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Board which is the only competent authority has been formed. Within the study of these developments the general boundary of the independent audit has been drawn the innovations that brought about audit by new Turkish Commercial Law's and given place to the independent audit oversight arrangements Legislative Decree No. 660. In the final part of the study, however, authorized as an independent auditor of the accounting profession in the province of Ordu, the opinions of the accounting profession that will be authorized as an independent auditor have been evaluated by the Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Board.