Mesleki tükenmişlik düzeyi ile iş tatmini arasındaki ilişki: Sağlık sektöründe bir araştırma
The relation between occupational burnout and job satisfaction: A research in healt sector
  1. Tez No: 349184
  2. Yazar: ESRA TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş Tatmini, Sağlık Çalışanları, MaslachTükenmişlik Ölçeği, Minnesota İş Tatmini Ölçeği, Burnout, Job Satisfaction, Health Employee, Maslach Burnout Scale, Minnesota Job Satisfaction Scale
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Tükenmişlik özellikle insanlarla yüz yüze çalışan meslek gruplarında yoğun olarak görülmektedir. Sağlık sektöründe insanlara birebir hizmet verildiği için tükenmişlik sağlık çalışanlarında çok sık görülmektedir. Tükenmişlik yaşayan çalışanlar negatif duygularını işe yansıtırlar. Sonuç olarak işinden tatmin olmayan bireyler ortaya çıkmaktadır. İş tatmini tükenmişlikle beraber değerlendirilen bir kavram olup yönetim psikolojisi dalında en sık çalışılan konulardan bir tanesidir.Bu çalışma sağlık çalışanlarında mesleki tükenmişlik ve iş tatmini arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Niğde ilinde 300 sağlık çalışanına anket uygulanmıştır. Anketin ilk bölümü çalışanların kişisel ve mesleki özeliklerini belirlemek amacıyla sorular içermektedir. İkinci bölümde Minnesota İş Tatmini Ölçeği kullanılarak sağlık çalışanlarının içsel ve dışsal boyutlarda genel iş tatminini belirlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak sağlık çalışanlarının tükenmişlik düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ölçekte tükenmişlik duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı duygusunda azalma olmak üzere 3 boyutta değerlendirilmiştir. Verilere SPSS 15 programında korelasyon ve regresyon analizleri uygulanarak sonuçlar tablolar halinde sunulmuştur. Çalışma sonucunda sağlık çalışanlarında duygusal tükenme üzerinde içsel tatminin ve dışsal tatminin negatif yönde, duyarsızlaşma üzerinde içsel tatminin negatif yönde, kişisel başarıda azalma üzerinde ise içsel tatminin pozitif yönde etkisinin olduğu görülmüştür. Fakat duyarsızlaşma ve kişisel başarıda azalma üzerinde dışsal tatminin herhangi bir anlamlı etkisinin olmadığı görülmüştür. Araştırma sonuçları ışığında öneriler getirilmiştir. Araştırmanın bu alandaki çalışmalara katkı sağlaması ve yeni araştırmalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Burnout is heavily seen especially in the job groups in which people work face to face. Because of the fact that in the health sector people are given one to one service, burnout is seen very often among health workers. Workers who experience burnout reflect their negative feelings upon their works. Consequently, it results in individuals who aren?t satisfied with their jobs. Job satisfaction, an issue that is evaluated with burnout, is one of the topic which is worked on very often in the management psychology branch.This study has been made in order to find out whether there is any relationship between occupational burnout and the job satisfaction or not. A questionnaire has been applied to 300 health employees in Niğde province. The first part of the questionnaire includes questions in order to find out employees? personal and professional characteristics. In the second part it is tried to find out health employees? general job satisfaction in terms of intrinsic and extrinsic dimensions by using Minnesota Job Satisfaction Scale. In the third part, by using Maslach Burnout Scale it is tried to assess health employees? level of burnout. In this scale burnout has been evaluated in three dimensions that are emotional exhaustion, depersonalization and the decrease of personal accomplishment. By applying correlation and regression analysis to data in SPSS 15 program, the results are presented in tableaus. As a result of the work it has been seen that among health employees intrinsic and extrinsic satisfaction affects depersonalization in a negative way, intrinsic satisfaction affects depersonalization in a negative way and it affects the decrease of personal accomplishment in a positive way. However it has been seen that extrinsic satisfaction hasn?t any meaningful effect on depersonalization and the decrease of personal accomplishment. Suggestions have been made in the light of the research. It is expected that the research will contribute to the studies in this field and shed light onto new researches.