Kentlerin güvenliği ve güvenli kent kavramı: Rize örneği
Security of city and concept of safe city: Rize sample
- Tez No: 349202
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent Güvenliği ve Güvenli Kent, Güvenlik Hizmeti, Proaktif ve Reaktif Polislik, Suçların Aydınlatılma Oranı (AO), 1000 Kişiye Düşen Suç Sayısı (BDS), Urban Safety and Safe City, Security Service, Proactive and Reactive Policing, Illumination Rate of Crimes (AO), The Number of Crimes per 1000 Population (BDS)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnsanların en temel ihtiyaçlarından olan güvenlik, tarih boyunca önemini korumuş ve kentleşmeyle birlikte kentlilerin vazgeçilmezi olmuştur. Artan nüfus ve bilinçsiz kentleşmeyle birlikte kentlerde baş gösteren güvenlik sorunu, insanları suç korkusuyla sarmış ve güvensizlik hissini ortaya çıkarmıştır. İnsanların kendilerini güvende hissedebilmeleri ihtiyacını gidermek üzere güvenlik hizmeti sunan birimler ortaya çıkmıştır. Ülkemizde güvenlik hizmeti sunan kolluk birimlerinden Jandarma, kırsalda görev yaparken kentsel alanlarda ise bu hizmeti Polis sunmaktadır. Çalışmanın amacı, Rize il merkezinin güvenli kent kavramı bağlamında incelenmesinin yapılmasıdır. Buna yönelik olarak, Jandarma sorumluluk bölgesi çalışma kapsamına alınmamış olup sadece Polis sorumluluk bölgesi değerlendirilmeye alınmıştır. Ayrıca, çalışmada Rize Polisinin suçu işlenmeden önlemek ve işlenen suçları en kısa sürede aydınlatmak üzere yürüttüğü güvenlik uygulamalarına da yer verilmiştir. Çalışma kapsamında; kent ve kentleşme kavramlarına değinilerek kentlerin güvenliği ile güvenli kent kavramı konusu ele alınmış ve Rize il merkezinin (Polis sorumluluk bölgesinin) 2005 yılı sonrasına ait nüfus ve suç verileri aracılığıyla güvenli kent kavramı doğrultusunda değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, il merkezinin nüfusu (N), il merkezinde işlenen suç sayısı (SS), 1000 kişiye düşen suç sayısı (BDS), işlenen suçların aydınlatılma oranları (AO) ve bunların artış/azalış eğilimleri gibi hususlar göz önüne alınarak değerlendirilmelerde bulunulmuştur. Bu çerçevede, Rize?de işlenen suçların artan kentleşmeye paralel olarak yükseldiği ve BDS oranlarının çok düşük olmamasına rağmen işlenen suçların % 85?ten fazlasının aydınlatıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
People's basic needs of security maintained its importance throughout history and along with urbanization it has been indispensable to the citizens. Security problem in urban areas along with ıncreasing population and unconscious urbanization swetp people with the fear of crime and has revealed feelings of insecurity. Units that provide security services have emerged to provide the need that people can feel safe. While gendarmerie one of units of law enforcement agencies in our country that offers security services serve in rural areas, in urban areas the police offers this service. The goal of the study is the investigation of Rize province in the context of safe city concept. For this reason, the Gendarmerie area of responsibility has not been included in the study, only the police responsibility area is evaluated. In addition, in the study to prevent crime before committed and to elucidate the crimes in the shortest period of time, safety practices which are carried out by Rize Police are included. Within this study, the safety of the city and the urbanization of cities with reference to the concepts dealt with the concept of a safe city and the city of Rize (the responsibility of the police) is evaluated in accordance with the concept of a safe city in the light of population and crime data of the city center after 2005 in accordance with the concept of safe city. In this regard, considering issues such as the population of provincial center (N), the number of crimes committed in the city center (SS), the rates of these crimes illumination (AO), the number of crimes per 1000 people (BDS), and their increase/decrease trends evaluation are made. In this context it is understood that the crimes committed in Rize are increasing in parallel with the increasing urbanization and although rates of BDS are not very low, more than 85% of the crimes which were committed have been solved.