Şâkirü'l-Hanbelî'nin fıkıh usûlü anlayışı
Sakirü'l Hanbeli' the perception of Islamic law
  1. Tez No: 349208
  2. Yazar: RÜVEYDA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şâkirü?l-Hanbelî, Fıkıh Usûlü, İhtilaf, Metod, Mezhep, Deliller, Sakiru?l-Hanbeli, Islamic Law, Hılaf. Method, Islamic Sects, Evidence of Islamic
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Şâkirü?l-Hanbelî, Osmanlı?nın son dönemlerinde yetişen önemli âlimlerden biridir. Şâkirü?l-Hanbelî?nin usûl alanında yazdığı ?Usûlü?l-Fıkhi?l-İslâmî? adlı eser, usûl kaidelerinin daha anlaşılır olması açısından önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmada Şâkirü?l-Hanbelî?nin hayatı ve usûl eserindeki fıkıh anlayışı ortaya konuldu. Bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmamızın sınırlarına, amacına ve yöntemine değinilmiştir. Birinci bölümde, fıkıh usûlü özetlenmiştir. İkinci bölümde, Şâkirü?l-Hanbelî?nin hayatı, eserleri, yaşadığı dönem, hocaları, öğrencileri ve ilmî kişiliği ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Şâkirü?l-Hanbelî?nin Usûlü?l-Fıkhi?l-İslâmî adlı eserindeki metodu incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise kısa bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakirü?l Hanbeli is one of the important scholars in the last period of Ottoman Empire. Written by Şâkirü?l-Hanbelî to adress technique, this work is significant in that it renders rules of techniques more comprehensible. In this study, Şâkirü?l- Hanbelî's life and his perception of fiqh (Islamic law) in his technique studies are outlined. This study cosists of an introduction and three parts. In the introduction, the subject, aim and method of the study is pointed out. In the first part, fiqh method (İslâmic law) is summarized. In the second part, Sakiru?l-Hanbeli's works, the age he lived in, his masters, his scholars and his academic personality is examined. In the last part, the method inscribed in his famous work `Usul-u Fikhi?l- Islami? is studied. The study concludes with a brief evaluation.