Pazarlama kapsamında coğrafi bilgi sistemleri'nin konut fiyatlarının belirlenmesinde kullanımı: Ankara ilinde bir uygulama
Using geographical information systems in determination of house prices within marketing: An application in Ankara, Turkey
  1. Tez No: 349209
  2. Yazar: MURAT FATİH TUNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OLGUN KİTAPCI, YRD. DOÇ. DR. TARIK TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Fiyatlarının Belirlenmesi, Pazarlama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Determination of Residence Prices, Marketing, Geographical Information Systems
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Pazarlama, ticari niteliği olan bir mamule, hizmete, bilgiye ya da fikre karşı mevcut ve potansiyel müşterilerin ilgisini çekme ve bu ilgiden hareketle aynı ürün tipine yönelik etkin bir talep yaratma sanatıdır. Uzun insanlık tarihindeki en temel insanî ihtiyaçlardan birisi olan barınma ihtiyacı, kentleşme sürecinde konutlanma şeklini almıştır. Aynı zamanda konutun bir yatırım aracı olarak ta düşünülen yapısı, konutların pazarlanması konusunu önemli kılmaktadır. Konut pazarlaması, beğenmeli bir mal olan konutun satışını doğrudan etkileyen iki önemli faktör bağlamında değerlendirilmek durumundadır ki, bunlar fiyat ve konumdur. Başka bir deyişle, fiyat ve konum, konut pazarlamasının etkinliğini belirleyen iki temel unsurdur. Bu çalışma, Ankara ilindeki konut fiyatlarının ve bu fiyatların konumsal dağılımlarının Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile incelenmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı sınırları içerisindeki ilçelerde (Akyurt, Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle) bulunan konutlara ait veriler kullanılarak kapsamlı çoklu regresyon analizi ile fiyat tahmini yapılmış ve bu verilerden yararlanılarak üretilen tematik (konusal) haritalar kullanıcıların bilgisine sunulmuştur. Tematik haritalar üretilirken konumsal ve konumsal olmayan (sözel) veriler, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında bütünleştirilmiştir. Bu çalışma; gerek gayrimenkul değerleme konusunda çalışan emlak firmalarının faydalanabileceği bir kaynak, gerekse de mevcut ya da potansiyel konut sahiplerinin konut alım ya da satımında kullanabileceği yardımcı bir araç olma özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Marketing is art of drawing attention of both current and potential customers to a commercial good, service, knowledge or idea and creating an effective demand to the same type of the product. One of the most fundamental humanistic needs in the long history of humanity, sheltering, has taken the shape of housing throughout the process of urbanization. Structure of residence which is thought as an investment instrument, makes the topic of residence marketing important as well. Residence marketing has to be evaluated in the context of two important factors, price and location, which influence residence sales because of its own nature of being a preferential good. In other saying, price and location are two basic factors that determine efficiency of residence marketing.This study aims to investigate residence prices and its spatial distribution using Geographical Information Systems (GIS). In this regard, a comprehensive multiple regression analysis was conducted to predict prices of residences in the provinces which are in the borders of Metropolitan Municipality of Ankara (Akyurt, Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle) using data of these residences and thematic (topical) maps generated from these data were submitted for users? information. Spatial and non-spatial (verbal) data were integrated in the environment of Geographical Information Systems (GIS) in the meanwhile of generation of thematic maps. This study has the characteristics of both being a resource which is useful in real estate assessment for real estate firms and a helpful tool which can be used by current and potential homeholders in either residence buying or selling.