Türkiye'de öteki kavramı ve birlikte yaşama kültürü: Alevi-Sünni ilişkileri
The concept of others and the culture of living together in Turkey: The relationship between Alevis and Sunnis
- Tez No: 349215
- Danışmanlar: PROF. DR. NAGEHAN TALAT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ötekilik, Birlikte Yaşama, Alevilik, Sünnilik, Otherness, Cohabitation, Alawiism, Sunnism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünyada ve Türkiye?de, 1980 ve sonrasında hareketlenen dini ve etnik oluşumlar, küreselleşmenin de etkisiyle toplumu sınıflara ayıran ideolojiler yerine, kültürel kimlikleri ikame etmiştir. Bu durumun din alanındaki yansımalarıyla toplum artık farklı mezhepsel özelliklere sahip kategorilerden oluşan alanlar haline gelmiştir. Toplumların sahip olduğu bu kültürel zenginlik, bir yandan hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünü geliştirebilecek, diğer bir yandan da kültürel gerilimlere ve çatışmalara sebep olabilecek bir potansiyel haline gelmiştir. Türkiye?de ise özellikle 1980 sonrası süreçte Alevi ve Sünni farklılaşması artık yüksek sesle dile getirilir olmuş, söz konusu kesimler birbirlerinin karşısında çoğu zaman öteki olarak yerlerini almıştır. Bu çalışmayla ilgili kavramlar incelenerek kuramsal ve betimsel bilgilere dayalı bir kaynak taraması yapılmıştır. Tarihsel arka planda Alevi-Sünni ayrılığının kökenlerine inilerek Anadolu Aleviliği?nin hangi dini, tarihi ve kültürel temellere dayandığına değinilmiş, Alevi-Sünni ayrılığının nedenleri incelenmiştir. Son olarak da birlikte yaşama kültürümüzün pekiştirilmesi amacıyla ortak paydaların altı çizilerek bütünleşmenin yolları açılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religious and ethnic organisms that activated in 1980?s both in Turkey and the world replaced cultural identities instead of political views that separate the societies with the impact of globalization. The Society has become the areas comprised of categories that are of denominational features with the various reflections of this situation in religion. This cultural wealth of the society has come in the potential that could either develop the culture of tolerance and living together or bring about cultural intensity and conflicts. In the time period especially after 1980?s in Turkey, the separation of Alevi and Sunni was called out and the parts in question were often articulated as ?others? to each other. Having been investigated the terms related to this study, a literature review based on hypothetical and descriptive information was made. In the historical background, it was mentioned that which religious, historical and cultural principals were based on by looking into the discrepancy between Alevis and Sunnies in Anatolia, and the discrepancy between Alevis and Sunnies was investigated. Lastly, the common denominators between these different cultures were emphasized and the ways of integration were sought.