Şarkışla'nın söz varlığı
The vocabulary of Şarkişla
  1. Tez No: 349223
  2. Yazar: TÜLAY AYIK DARICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TOPARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, Şarkışla İlçesi, Sözlük, Derleme, The accent, Şarkışla country, the dictionary, compilation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma Şarkışla ilçesinin söz varlığını( ağız özelliklerini) ortaya koyan bir çalışmadır.Ağız özellikleri tespit edilirken öncelikle ilçe halkına yöneltilen sorulara verilen cevapların ses kaydından oluşan alan araştırmasından, çeşitli yazılı kaynaklardan gözlem ve tespitlerden yararlanılmıştır.Bu çalışma Şarkışla ilçesi ağzına ait sözcüklerin/ sözcük guruplarının ilçe ağzında söylenişleriyle, taşıdıkları anlamlar ve örnek cümlelerden oluşmaktadır.Yapılan bu çalışma Şarkışla ilçesi ağzına ilişkin en kapsamlı çalışma olup Türkçenin gücünü ve zenginliğini göstermesi adına önemli bir örnektir.
Özet (Çeviri)
It is a study that displays the vocabulary ( features of the accent ) of Şarkışla country.This study benefits from firstly a field research which consists of the voice recordings of local people who gave answers to the questions that were asked, a variety of written documents, observations and detections while detecting the features of the accent. This study includes the pronunciation (in the accent of Şarkışla) of the words/phrases belonging to the accent of Şarkışla district, the meanings of these words/phrases, and some sample sentences. It is the most comprehensive study of the accent of Şarkışla district and it is also a significant sample one in terms of displaying the power and the richness of Turkish Language.