An exploration of English language teachers' perceptions of culture teaching and their effects on students' academic achievement
İngiliz dili öğretmenlerinin kültürün öğretilmesiyle ilgili algılarının ve bunların öğrencilerin akademik başarısı üzerine etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 349229
  2. Yazar: ŞEYMA YEŞİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN DEMİRÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Öğrenimi, Yabancı Dil Öğrencileri, Kültürel Etkileşim, Hedef Dil Kültürü, Kültürel Farklılıklar, Öğretmen Algıları, Kültürel Farkındalık, Language Learning, EFL Learners, Acculturation, Target Language Culture, Cultural Differences, Teachers? Perceptions, Cultural Awareness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, hedef dil kültürünün yabancı dil derslerine bütünleşmesiyle ilgili, İngiliz dili öğretmenlerinin algılarını ve kişisel görüşlerini analiz etmek ve araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, hedef kültürün derslere dahil edilmesiyle ilgili öğretmen görüşleri ve öğrencilerin İngilizce derslerindeki akademik başarısı arasındaki bağlantıyı tespit etmektir. Çalışma ayrıca dil öğretiminin sadece öğrencilerin dilin cümle yapısı ve kelime bilgisine sahip olmasını kapsayan bir süreç olmadığını, aynı zamanda da onların kültürel elementlerin entegre olduğu ortamlarda, İngilizceyi ana dili olarak konuşan insanlarla doğru ve etkili bir iletişim kurmalarına imkan sağlanan bir süreç olduğunu göstermektedir. Herhangi bir özel yöntem kullanmadan seçilen araştırmanın katılımcılarını, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde çalışan 7 İngilizce okutmanı oluşturmaktadır. Katılımcılar tamamen gönüllü olarak çalışmaya katkıda bulunmuşlardır. Nitel araştırma metodunun en etkili yöntemlerinden biri olan mülakatlar, güvenilir ve geçerli veri toplamak için kullanılmıştır. Dikkatli bir çalışma sonucu seçilen mülakat soruları, İngiliz dili öğretmenlerinin algılarıyla ilgili bilgi toplanmasını sağlamıştır. Nitel araştırma yöntemi ve yarı yapılandırılmış mülakatlar yoluyla yapılan araştırma, öğretmenlerin hedef dil kültürünün derslere bütünleşmesini desteklediğini ortaya çıkarmıştır, fakat zaman yetersizliğinden dolayı kültürel anlamda entegre derslere yeterli vakit ayıramamaktadırlar. Hedef dil kültürünün öğrencilerin akademik başarısına etkisinden bahsedilecek olursa, bu anlamda katılımcılar bu faktörün, öğrencilerin dil seviyesi üzerinde gerçekten etkili ve motive edici olduğu konusunda hemfikirdirler.
Özet (Çeviri)
This study analyzes and explores English language teachers' perceptions and viewpoints about the integration of target culture into the foreign language courses. The objective of this research is to find out the correlation between the instructors' thoughts about the incorporation of the target culture elements and students' academic achievement in English classes. This study also reveals that language teaching is not only a process of enabling the learners to master the syntactic and lexical elements of the language, but also helps them communicate appropriately with native speakers of the language or in culturally orientated settings.Having been randomly selected, the participants of the study included 7 English language instructors, working in the School of Foreign Languages, Cumhuriyet University, Sivas. The subjects participated in and contributed to the study voluntarily. The interviews, one of the most effective methods of qualitative research, were implemented as the instrument to elicit valid and reliable data. The interview questions, selected with assiduous attention, gathered information regarding the perceptions of English language instructors. The results obtained qualitatively through semi-structured interviews revealed that the instructors favour the incorporation of target language culture into the courses; however they cannot allocate enough time to have culturally embedded courses due to time constraints. As for the effects of target culture teaching on students' academic achievement, they unanimously agree that it has a positive and motivating impact on their proficiency level of English.