Cultural problems Kazakh students face in learning English as a foreign language
Kazak öğrencilerin İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenimindeki kültürel sorunları
- Tez No: 159382
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULVAHİT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kültür, İngilizce yabancı dil olarak, Kazak öğrencileri, culture, English as a Foreign Language, Kazakh students
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET 21. yüzyılın uluslar arası iletişim aracı olarak kabul edilen İngiliz dili, dünya çapında yapılmakta olan bilim ve teknolojik yenilikleri elde etme sürecinde son derece önemli bir yere sahiptir. Nitekim, bütün ülkelerde hem İngilizce'de, hem kendi alanında yeterli bilgiye sahip uzmanlara ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Dil yetişiminin kuramsal parçası iletişimsel beceriye daha da fazla önem üstlenmektedir.“Kazak öğrencilerin İngilizce ögrenimindeki kültürel sorunları”konulu tez çalışması, Kazak öğrencilerin İngilizce'yi yabancı dil olarak ögrenimindeki kültürel sorunlarım, hedef kültür anlayışlarım ve iletişimsel becerilerini geliştirmedeki öğretmen rolüne bakış açısını araştırmaya amaçlanmıştır. Bu yüksek lisans tez çalışması, giriş, beş bölüm, sonuç, kaynakça ve eklerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tez konusu ve öneminden söz edilmiştir. 1. Bölümde 'kültür' terimi antropolojik bakış açısından detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Boas, Winthrop, Stocking, Bauman, Goodenough, Murdoch ve diğerleri bu konuda son derece önemli çalışmalar yapmıştı. Miras olmaktan ziyade, bir toplumun davranışsal özelliği niteliğini taşıyan bu kavramın davranışsal, işlevsel, simgesel, bilişsel tarifleri ve onların yabancı dilin eğitim-öğretimini etkileyen faktörleri incelenmiştir. 2. Bölümde yabancı dili ve yabancı dilin kültürel boyutunu öğrenmenin öğrenciler için engel niteliğini taşıyan unsurları ele alınmıştır. İnsanların kendi kültürünü en doğru kültür ve yabancı kültürü yapmacıklı olarak algılamaları çok doğaldır. Bu nedenle iki kültür bir araya geldiğinde anlaşmazlıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Ayrıca, önyargı, kültürel şok, etnomerkezcilik, dilsel emperyalizm, gayri şifahi iletişim, iletişimsel yetenek başta olmak üzere yabancı kültürle karşılaşma sürecindeki çeşitli faktörlerin etkileri değerlendirilerek, sonuçlan tespit edilmiştir. Son zamanlarda yabancı kültürü ve yabancı dil eğitimi süreçlerine verilen önemin artması sonucunda, yabancı dil programlarının kültürel bakımdan zenginleştirilme fikri eğitimciler tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle, yabancı dil öğrenimi sürecindekiIll öğretmenin, öğrencinin ve öğretim amaçlarının rolü 3. Bölümün içeriğini oluşturmaktadır. Bu bölümde, ayrıca, yabancı kültürü öğretme sürecinin tarihsel geçmişine de yer verilmiştir. 4. Bölümde Kazak öğrencilerinin İngilizce öğrenimindeki kültürel sorunlarım saptama ve yabancı dil öğretmenin bu süreçteki yerini değerlendirme amacı ile anket uygulaması yapılmıştır. Anket neticesinde iki hipotez doğrulanmış ve birisi de reddedilmiş bulunmaktadır. Anket sonuçları 5. Bölümde ele alınmıştır ve sonuç olarak öğretmenin kişisel ve mesleki açıdan gelişmesine ve kültürel unsurları içeren eğitim malzemeleri ve etkinlikleri hazırlamaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT As the lingua franca of the 21st century, English is one of the most important means for acquiring access of world wide technology and science. As a result, there is a huge need to learn English in non-English-speaking countries, a need which creates a great demand for specialists competent both in their field of study and in English. The linguistic competence, in its own turn, adds a crucial importance to the issue of the communicative competence. The dissertation under the title“The Cultural Problems Kazakh Students face in learning English as a Foreign Language”aims at determining cultural problems that Kazakh students encounter in learning English as a foreign language and their opinions about the target culture and teachers' roles in the process of developing the communicative competence. This master thesis consists of introduction, five chapters, conclusion, list of references and appendices. In the introduction, the subject of the thesis and the importance of the research have been formulated, ha Chapter I, the term 'culture' was a matter of thorough diachronic exploration from the anthropological point of view. Many scholars such as Boas, Winthrop, Stocking, Bauman, Goodenough, Murdoch and others have tried to define this very elusive concept and each of them seems to shed light on the matter from different perspectives. After detailed analysis of definitions, placing much emphasis on the theory of 'culture', which is considered as the behaviour characteristic of a group of people rather than a product of inheritance, the behaviourist, functionalist, cognitive, symbolic definitions of culture and their relevance to teaching and learning culture and their positions in cross-cultural understanding were discussed. Chapter II attempts to focus on some of the important problematic issues in the relationship between learning a foreign language and learning its cultural context. There is a tendency for people to believe that their own reality is the 'correct' one. So-called accurate perception of a person, a custom or an idea is sometimes 'jaded' or 'stilted' in the eyes of someone from another culture. Therefore, misunderstandings are likely to occur whenevervıı two cultures are in contact. Such cultural problems as Stereotyping, Culture Shock, Ethnocentrism, Linguistic Imperialism, Non-verbal Communication and Communicative Competence were the core matter of the research. As a result of changing emphasis on culture teaching and goals of language teaching, the need for cultural integration in foreign language programmes has been acknowledged by educators. For this reason, the role of the teacher, learner and goals of target culture teaching were the subject matter of Chapter III. This chapter also shed a light on the history of culture teaching. In chapter IV, in order to determine Kazakh students' cultural problems in EFL learning and their viewpoint toward EFL teacher's role in this process, a questionnaire was designed and applied in the light of knowledge assembled as a result of thorough exploration of the theme. As a result of the questionnaire two of hypotheses were proven, while one was rejected. The results of the questionnaire were discussed in chapter V and suggestions concerning teachers' personal and professional development, advises about organising teaching materials and activities raising learners' motivation, considered necessary during EFL teaching processes were made.