Sivas'ta okuyan lise öğrencilerinde iç evliliğin fiziksel gelişim ve beden yapısı üzerine etkisi
The effects of inbreeding depression on physical development and morphology on the students of high school in Sivas
- Tez No: 349233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECEVİT BARIŞ ÖZENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: İç Evlilik, Fiziksel Gelişim, Beslenme Durumu, Antropometre, Beden Yapısı, Inbreeding Depression, Physical Development, Nutritional Status, Anthropometry, Physical Structure
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İç evliliklerin nadir görülen otozomal resesif hastalıkların görülme riskini önemli ölçüde arttırdığı bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı Sivas?ta yaşayan ebeveynleri 2. dereceden akraba olan 14-18 yaş genç bireylerin fiziksel gelişimi ve beden yapılarının normal bireylerden herhangi bir farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Sivas il merkezinde toplamda 200 kız ve 240 erkek birey incelenmiştir. İki grup arasında bedensel farklılıklar ağırlık, boy, üstkol çevresi, triceps, subscapular, supraspinale, baldır deri kıvrımı kalınlıkları ve baldır çevresi değerleri incelenerek ortaya konulmuştur.Elde edilen bulgulara göre, yaş ve sosyoekonomik düzeyin etkisi kontrol altına alınarak yapılan kovaryans (Ancova) analizi sonuçlarına göre, iki grup arasında incelenen değişkenler açısından istatiksel olarak herhangi bir fark yoktur. Ancak yaş gruplarına göre yapılan analizler, iç evli grubun bazı ölçülerinin, dış evli gruptan anlamlı biçimde düşük değerlere sahip olduğu görülmektedir. Sonuç olarak, akraba evliliğinin fiziksel gelişim üzerindeki etkisinin belirgin biçimde alt sosyal tabakaya mensup gruplarda kendini gösterdiğini, ancak sosyoekonomik yapının etkisi kontrol altına alındığında söz konusu etkinin ortadan kalktığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Inbreeding depression is known significantly increase the risk of a rare autosomal recessive diseases. The aim of this survey reveals that their parents living in Sivas, whether the physical development and physical structure of 14-18 years of age young individuals who are first cousin. For this purpose, in the city center of Sivas totally 200 female and 240 male individuals have been examined. Between two groups physical differences are put forward examining the weight, height, upper arm circumference, triceps, subscapular, supraspinale, calf skinfold thickness and calf s circumference. According to the results of the analysis of covariance (Ancova) based on controlling the effects of age and socioeconomic status, there was no statistically difference between two groups in terms of variables. However, analyzes done according to age groups, it is appeared that some variables of the group of inbreeding depression have significantly lower values than the group of outbreeding depression. As a result, the effect of inbreeding depression on physical development clearly showed itself on the groups belonging to lower SES, but it can be said that the effect of the point in question is disappeared when the effect of socioeconomic structure are taken under control.