Kriz dönemlerinde sermaye yapısı ile kârlılık ilişkisinin analizi: BİST'te bir uygulama
Analysis of the relationship between capital structure and profitability in times of crisis: An implication on BIST
- Tez No: 349246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED MUSTAFA KISAKÜREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Özkaynak Karlılığı, Aktif Karlılığı, Satış Karlılığı ve Finansal Kriz
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Sermaye yapısı işletmelerin üzerinde durdukları en önemli konulardan birisidir. Özellikle 1990'lı yıllardan itibaren başlayan finansal serbestleşme eğilimi, ülkeleri krizlere açık hale getirmiştir. Krizler işletmelerin sermaye yapılarını etkilemektedir. Bununla birlikte kriz olsun olmasın işletmeler karlarını maksimum yapacak optimum sermaye yapısı bileşenini bulmak çabasındadırlar. Bu çalışmada Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren şirketlerin sermaye yapısı ile kârlılık arasındaki ilişkinin kriz yılları da dikkate alınarak incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Borsa İstanbul'da 1992-2011 yılları arasında kesintisiz faaliyet gösteren 104 firmanın bilanço ve gelir tabloları incelenmiştir. Çalışmada Genelleştirilmiş En Küçük Kareler Yöntemi-GEKK (Generalized Least Square-GLS) kullanılmıştır. Sonuç olarak uygulama kapsamındaki firmaların kriz dönemleri de dahil sermaye yapısı kararlarında öz kaynakları tercih ettiği görülmüştür. Sermaye yapısının öz kaynak ağırlıklı olması satış karlılığını ve aktif karlılığını pozitif yönde etkilerken öz kaynak karlılığını negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarında finansal hiyerarşi teorisine uygun bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Capital structure is one of the most important issues that enterprises care. Starting especially from the 1990s tendency towards financial liberalization has caused countries vulnerable against crises. Crises affect the capital structure of enterprises. However, enterprises are always striving to find the optimum capital structure mix that will maximize their profits whether or not there is a crisis ongoing. In this study, the relationship between the capital structures and profitability levels of enterprises being traded at Borsa Istanbul is examined considering the years of crisis. In accordance with this purpose, balance sheets and income statements of 104 companies being traded uninterruptedly between the years of 1992-2011 are analyzed. Generalized Least Squares Method-GEKK is used for the study. As a result, it is found that the companies examined within the frame of this application have preferred owner's equity in capital structure decisions including periods of crisis as well. It is also seen that equity weighted capital structure causes the ratios of return on sales and return on assets positively affected while return on equity negatively affected. Results of the analysis are also seen to be compatible with the theory of financial hierarchy.