Abdal Ata Zaviyesi
Abdal Ata Lodge
- Tez No: 349245
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Zaviye, Abdal Ata, Bektaşi, Çorum, Vakıf, Lodge, Abdal Ata, Bektashi, Corum, Foundation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tezimizin konusunu Çorum Abdal Ata Zaviyesi oluşturmaktadır. Bilindiği üzere tarih araştırmalarında tekke ve zaviyelerin önemi büyüktür. Çünkü Osmanlı ve öncesi sosyal, iktisadi ve kültürel yaşamına yön veren önemli kuruluşlardır. Günümüze kadar bir kısmı varlıklarını muhafaza etmişlerdir. Ait oldukları dönemin toplumsal dinsel kültürel yapısı hakkında birçok bilgiye zaviyelere ait belgeler vasıtasıyla ulaşabilmekteyiz. Anadolu?nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli bir yere sahip olan, Ömer Lütfi Barkan?ın söylemiyle, ?kolonizatör Türk Dervişleri? XII. Yüzyılda da Moğol istilası öncesinde Anadolu?ya gelmişlerdir. Böylece XIII. Yüzyılda tasavvuf tarihi açısından yeni tarikat oluşumlarının Anadolu?da baş gösterdiğini söyleyebiliriz. Osmanlı ordusuyla hareket edip Anadolu?daki boş topraklara yerleşen bu şeyh ve dervişler bölgenin imar ve iskânıyla uğraşıp bölgenin Türkleşip İslamlaşmasında önemli bir yere sahip olmuşlardır. Yeni kurulan bu tekke ve zaviyeleri Anadolu?nun birçok yerinde görmekteyiz. İşte bu zaviyelerden bir tanesi de Çorum`un merkez köylerinden biri olan, köye de adını veren, Abdal Ata Zaviyesi?dir. Horasan erenlerinden biri olduğunu söyleyebileceğimiz Abdal Ata, sülalesiyle birlikte bu bölgeye gelip yerleşmiş ve zaviyesini kurmuştur. Osmanlının vermiş olduğu imkânlardan da yararlanarak önemli bir zaviye haline getirmiştir. Abdal Ata Zaviyesi?nin sahip olduğu vakıfların zenginliği dikkat çekicidir. Padişah ve emirler tarafından zaviyeye mal ve mülk vakfedilmiştir. Bazı vergilerden de muaf tutulmuştur. Zaviye ve vakfın gelir kaynakları olan çeşitli köylerin gelirleri, tarla ve bağlarını kendi bünyesinde barındırarak varlığını devam ettirmiştir. Bu çalışmada, vesikaların ışığı altında zaviyenin dini, tasavvufi cephesiyle birlikte sosyal, ekonomik ve mimari yönü de incelenmeye çalışılmıştır. Vesikaların yardımıyla zaviyenin kuruluşundan günümüze kadar geçen süre incelenmeye çalışılmıştır. Bu zaviyenin tarihi sosyal iktisadi ve dini açıdan belgeleri incelenecek, diğer zaviyeler de göz önünde bulundurularak bu zaviye hakkında izahta bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Corum is the subject of the thesis Abdal Ata Lodge. As is known, dervish lodges and retreats history research is of great importance. Because the pre Ottoman social, economic and cultural life of the most important organizations. Up to now some have survived. Ait survived to the present day they are a part of the period, a lot of information about the structure of the social religious, cultural, we can achieve by means of the documents pertaining to the lodge.Turk and İslamisation has an important place in Anatolia, Ömer Lütfi Barkan?ın discourse ?kolonizator Turkish Dervishes? XII. Century before the Mongol invasion of Anatolia , orc have come.So, XIII. Century in the history of sufism religious order.Anatolia, the Ottoman army moved and settled empty lands of the region, this sheikh and dervishes struugle Turkization İslamization of the region?s development and have had an important place. This lodge was newly established cand dervish lodges, this lodges is one of the many parts of Anatolia. That is one of the lodge and the village gave its name to one of the villages in the central Corum Abdal Ata lodges. Khorasan Dervishes can be defined as one of the Abdal Ata come and settled in this region together with the incidence angle founded the dynasty.Also taking advantage of the opportunities given by the Ottomans have became an important lodges. Abdal Ata lodges attention to the wealth of foundations that have had.Sultan and orders of goods and property devoted by the lodge .İs exempt from certain taxes . The lodges and sources of the foundation?s income from the varios villages , fields and ties harbored within its own structure .İn this study records that lodge in the light of religious , mystical socio-economic aspects of the facede , have been studied.The time to lodge with the help of records that have been examined since its inception. This historic lodge documents in the social, economic and religious aspects will be examined, taking into consideretion the other lodges no clarification about.