Türkiye'de yaşlılık sigortası: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun getirdiği yenilikler
Old-age insurance in Turkey: 5510 innovations in Social Security and General Health Insurance Law
- Tez No: 349255
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİS BAŞEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, emeklilik, yaşlılık sigortası, hizmet borçlanması, toptan ödeme, fiili hizmet süresi zammı, Social security, pension, disability insurance, service debt, lumpsum payment, the
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türk Sosyal güvenlik sistemindeki yaşlılık sigortasını inceleyen bu tez, 2008 yılında tüm hükümleriyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu?nun yaşlılık sigortası ile ilgili hükümlerini, getirdiği yenilikleri ve eskiye kıyasla oluşan farklılıkları ortaya koymayı amaçlamıştır. Yaşlılık; bireyin hayatının son döneminde karşılaştığı, çalışma gücünü kaybettiği, gelir azalmasına neden olan ve özellikle sağlık harcamalarının artışı yüzünden gider çoğalmasına yol açan sosyal bir risk olarak tanımlanmaktadır. Ülkemiz, sosyal güvenlik sistemi ile bu riskin meydana getirebileceği maddi giderleri karşılamak amacıyla yaşlılık sigortası adı altında bir güvenceyi sigortalı çalışanlara tanımaktadır. Ancak, sosyal güvenlik ödemelerinin önemli bir kısmını oluşturan yaşlılık aylığının, hangi yaştan itibaren ödenmesi gerektiği tartışma konusu olmuş ve yaş sınırlarında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin temelinde mali sıkıntıya giren sosyal güvenlik sisteminin sürdürebilirliğini sağlamak bulunmaktadır. Ülkemizde de yaş sınırları yükseltilmiş, yaşlılık aylığı hesaplama yöntemleri ve aylık bağlama oranlarını düşürülmüş ayrıca prim oranları yükseltilerek sosyal güvenlik sistemindeki sıkıntılar çözülmeye çalışılmıştır. Yaşlılık sigortasının ana unsuru, sigortalılara, gelirlerinin azaldığı ve giderlerinin arttığı yaşlılık döneminde yaşamlarını idame ettirebilecek şekilde bir maaş temin edebilmektir. Yaşlılık aylığına hak kazanabilmek, belirli bir sigortalılık süresi içerisinde belirli miktarda prim ödemek ve belirli bir yaşa gelmiş olmak koşullarına bağlıdır. Bazı özel durumlarda bu koşullarda değişiklikler olabilmektedir. Mesela, özürlülerin durumu farklı koşullar içermektedir. Ya da, çalışma şartları ağır olan işlerde çalışanlara tanınan fiili hizmet süresi zammı, yurt dışı çalışmalarının karşılığındaki hizmet borçlanmaları, genel koşulları etkileyen durumlardır. Bu tez içerisinde genel koşullarla birlikte, bu gibi özel koşullara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines pensions for the Turkish social security system, which came into force in 2008, all the provisions of the Social Security and General Health Insurance Law No. 5510 on old-age insurance provisions, aims to address the differences of the innovations and compared to earlier. Ageing of the individual faced in the last period of his life, working power is lost, causing the decrease of income and expense mainly due to the increase in the growth of health spending is defined as causing a risk of social. Our country is the risk that can arise with the social security system in order to meet the financial costs of disability insurance to employees insured under the name gives assurance. However, the old-age pension constitutes an important part of social security payments, which must be paid from the age of significant changes in the age and has been a matter of debate. On the basis of these changes is to ensure the sustainability of the social security system into financial difficulties. In our country, raised age limits, calculation methods and the replacement rates of old-age pension was reduced premium rates also tried to solve problems by raising the social security system. The main elements of the old age insurance, the insured, decreased revenues and increased expenses to sustain their lives during old age is to provide a paycheck. Old age pension entitlement to a certain amount in a certain period of insurance and pay the premium depends on the conditions to be of a certain age. Changes in these conditions may be in some special cases. For example, the situation of disabled people include different conditions. Or, working conditions, the actual service time afforded to employees in jobs with heavy hike borrowing overseas service provision activities, conditions affecting the general conditions. With the general requirements in this thesis, in such special circumstances are placed.