Gazali düşüncesinde estetik
Aestheitic thought of al -Ghazali
  1. Tez No: 349263
  2. Yazar: MEVLÜT SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HASAN ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gazali, Estetik, Güzel, Sevgi, Âlem, İman, Ahlâk, al-Ghazali, Aesthetics, Beautiful, Love, Orgy, Faith, Morality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnsan maddi varlığından çok manevi yönü, duyu ve hisleri olan bir varlıktır. İnsanı diğer varlıklardan üstün kılan yegane şey akıldır. Akıl yalnız başına insanı ne kadar mutlu edebilir? İşte bu noktada insanî duyguların; güzelliğin, sevginin, aşkın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.Estetik denildiğin de aklımıza gelen ilk şey güzellik olgusudur. Güzellik, toplumdan topluma, zamandan zamana, insandan insana ve insanın içinde bulunduğu sosyal ve psikolojik duruma göre farklılık arzeden bir değerdir. Dolayısıyla güzellik izafidir. Güzel nedir? Güzel olanlar nelerdir? Suretlerde bulunan güzellik ile bâtıni (içsel) güzellik arasında nasıl bir fark vardır? Güzellik ile sevgi arasında ne tür bir ilişki vardır? Güzellik ile iman arasında bir bağ kurabilir miyiz? Ahlâk ile güzellik arasındaki ilişki nedir? Âlemde güzelliğin yeri nedir? Âlemdeki güzellik bizi Allah?la buluşturabilir mi?Bu çalışmamızda bu ve buna benzer soruların cevaplarını İslam düşünürü Gazali?ye göre bulmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Very spiritual aspect of human material existence, which is an asset to the senses and feelings. The only thing that makes it superior to other beings is the mind of the person. How happy mind alone can man? At this point, human emotions, beauty, love, love arises how important it is.The first thing that comes to mind is said in the case of aesthetic beauty. Beauty, from society to society, from time to time, and from person to person depending on the situation of people which differ from those in the social and psychological value. Therefore, beauty is relative. What is beautiful? What are the nice ones? Ways, with the mystic beauty of the (internal) What is the difference between beauty? What is the relationship between beauty and love? Can we build a bond with the beauty of faith? What is the relationship between morality and beauty? Where does the realm of beauty? Meet at the beauty world shows us God?In this study, according to Ghazali, Islamic thinker of this and tried to find answers to questions like this.