Âşık Eseri'den türkü derlemesi ve incelemesi
Composition and analysis of folk song Âsik Eseri
  1. Tez No: 349266
  2. Yazar: BUĞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: minstrelsy, minstrelsy Eseri, composition, folk song and poem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada Sivas Âşıklık geleneğinin yaşayan temsilcilerinden Âşık Eserî'nin hayatı, bazı şiir ve türküleri derlenip incelenerek Eserî'nin âşıklık geleneğindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca âşığın eserlerinin yaşatılması, gelmiş ve gelecek kuşaklara tanıtılması, alanın ilgililerine duyurulması ve bu kültüre bir katkı sağlaması açısından bu çalışma önem teşkil etmektedir.Birinci bölümde, Âşık Eserî'nin hayatı anlatılmış, ikinci bölümde, çalışmanın alanı ile ilgili bazı benzer araştırmaların özetlerine yer verilmiştir. üçüncü bölümde, Eserî'nin şiirleri edebi yönden incelendikten sonra, dördüncü bölümde, 50 adet şiirine yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise, Eserî'den derlenen 11 adet türkü yer almaktadır. Çalışmada yer alan şiir ve türkülerdeki bazı kavram ve kelimelerin yer aldığı küçük sözlük, yöresel ağız sözlüğü ve ekler bölümünde âşık ile çekilmiş fotoğraflara yer verilmiştir. Anahtar Sözcükler; Aşık, Aşık Eseri, Derleme, Türkü, Şiir
Özet (Çeviri)
In this study, the place of Asık Eseri within the concept minstrelsy tradition is described by analizing his life and several poems and folk song of him. This study has an important role in maintaining his work, presenting them to today's and future generation . It is supposed to contribute to this culture. In the first part,“Asık Eseri's”life is described. İn the second part, summary of similar studies related to the field of study have been given. In the third part, Eseri'spoems have been examined from literary aspect. In the fourth part , afterwards, his 50 poems have been given. In the fifth part collected from“Asık Eseri”11 folk song have been mentioned. Also in addition information section, the meanings of some cocncept and information about the study was given.