Anthony Giddens ve Zygmunt Bauman'ın modernite görüşlerinin karşılaştırılması
A comparison of the views of Anthony Giddens and Zygmunt Bauman with respect to their modernity approaches
- Tez No: 349267
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER CİRHİNLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernite, Modernleşme, Postmodernite, Anthony Giddens, Zygmunt Bauman, Yapılaşma Kuramı, Düzen, Kaos, Modernity, Modernization, Postmodernity, Anthony Giddens, Zygmunt Bauman, Structuration Theory, Layout, Chaos
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günümüz dünyasının toplumsal ve siyasal yapısının temelinde modernlik projesi yatmaktadır. Bu anlamda modernliğin anlaşılması modern toplumun anlaşılması anlamına gelir. Sosyal teoriyle uzaktan yakından ilgilenen hemen her düşünür modernliğin ve modern toplumun nasıl anlaşılması gerektiğine dair görüş bildirmiştir. Çağımızın en önemli kuramcılarından Giddens ve Bauman da bu konuya ilişkin görüş bildiren isimler arasındadır. Her iki kuramcı da modernliği“henüz tamamlanmamış bir proje”olarak ele almalarına rağmen kuramsal yaklaşımları ve buna bağlı olarak geliştirdikleri fikirlerde belirgin farklılıklar göze çarpmaktadır. Bunun temel nedeni her iki teorisyenin de modernlik projesini ele alırken odaklandıkları noktaların çeşitlilik göstermesidir. Giddens modernliği, kendi sosyolojisinin de temelinde olan, yapılaşma kuramı aracılığıyla ele alırken Bauman'da böyle bir kuramsal alt yapı göze çarpmamaktadır. Giddens'a göre, yapılaşma kuramı bağlamında modernlik, bireysel düşüncenin ve bireyin eylemlerinin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Giddens, modernliği tek boyutlu olarak ele alan açıklamaları eleştirmektedir. Bu açıklamaların devamında bize ışık tuttuğunu ancak modernliğin çözümlenmesi aşamasının“kurumlar düzeyinde çok boyutlu”olduğunu ve birçok nedenden etkilendiğini belirtmektedir. Bauman ise modernliği,“bir düşünce, bir kaygı konusu”olarak niteler ve modernliğin düzen üzerine düşünülen bir zamana ait olduğunu ve bu düzenin de dünyanın, insan habitatının, insan benliğinin ve bu üçü arasındaki bağlantının düzeni olduğunu vurgulamaktadır. Kısaca, sosyolojik düşüncenin merkezi problemlerinden olan modernite üzerinde görüş bildiren çağımızın iki önemli sosyal bilimcisinin görüşleri doğrultusunda modernliğin toplumların geleceği için hala bir imkân olduğu fakat modernliğin çok boyutlu dünyasının birçok olumsuzluğu da beraberinde getirdiği/getireceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modernity project underlies the social and political structures of today's world. In this context, to understand modernity means to understand modern society. Almost all theorists who are interested more or less in social theory stated a view regarding how the modern society and modernity should be understood. Giddens and Bauman, two of the most important theorists of our age, are also among the names to state views regarding this subject. Although both theorists consider the modernity as“an incomplete project”, there are apparent diversities in their theoretical approaches and the ideas they develop in accordance with these. The main reason of these diversities is that, both theorists vary in their focus points while considering the modernity project. While Giddens studies modernity via the“structuration theory”which is also exists in the basis of his sociological theory, such a theoretical infrastructure is not observed in Bauman. According to Giddens; modernity appears as a result of both the individual and the acts of the individual within the `context of structuration'. Giddens criticizes attributing modernity to unilateral explanations. He states that these explanations enlighten us, yet the analysis stage of modernity is“multi dimensional at institutions level”and it is affected by many factors. Bauman defines modernity as“a thought, a matter of anxiety”and according to him, modernity belongs to a time in which the order is considered and this order is the order of human, human habitat, human personality and the connection among these three.Briefly, it is concluded within the scope of the views of two important social scientists of our age, who state views on the modernity project, the central problem of sociological thought that modernity is still a possibility for the future of the societies however multi dimensional world of modernity has brought/will brought many negations along.