Kentleşmenin sosyal ve kültürel hayata etkisi Kasımpaşa örneği
The effect of urbanization to social and cultural life Kasımpaşa case
- Tez No: 349288
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentli Kimlik, Modernite, iç göç, Türkiye, Kasımpaşa, City, Urbanization, City-dweller identity, Modernity, Internal Immigration, Turkey, Kasımpaşa
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin amacı, kentleşme sürecini ve bu süreçte yaşanan sıkıntıları ortaya koymaktır. Kentte yaşayan her bireyin kentli kültür özelliklerini taşıyıp taşımadığını saha araştırması yaptığımız, İstanbul ili Beyoğlu ilçesinde bulunan Kasımpaşa semt sakinlerinin bir kısmının üzerinde analiz etmektir. İstanbul'un en gözde ve modern ilçelerinden Beyoğlu'nun Kasımpaşa semti ve mahallelerinde yaşayan göçmenlerin ne kadar kentleşebildiklerinin arka planını araştırmaktır. Nitekim ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin göstergelerinden biri de kentleşme düzeyleri ve kentli olabilme sürecinde sorunların en alt seviyede yaşanmasıdır.Belirtilen amaçla hazırlanan tez giriş bölümü hariç üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin konusu, amacı ile araştırmada kullanılan teknikler açıklanmıştır. Birinci bölümde kent kavramı, kentlilik ve kentli kimlik tanımları yapılırken kentleşme ve modernleşme ilişkisine değinilecektir.İkinci bölümde, genel olarak Türkiye'de kentleşme sürecinden bahsedilirken, bu süreci oluşturan göç olgusu ve bunun sonucunda hızlı ve plansız bir şekilde yaşanan kentleşmenin neden olduğu sorunlar açıklanmaya çalışılacaktır.Üçüncü bölümde, hızlı kentleşmenin sosyal ve kültürel hayatı ne denli etkilediğini anlatabilmek için çalışma alanı olarak yoğun göç alan gecekondu mahallelerinden İstanbul ili Beyoğlu ilçesi Kasımpaşa semti seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, while putting forward the process of urbanization and the problems in the process, is to show that whether every individual, living in the urban areas, carries the urban cultural characteristics with regard to the field research we conducted on some of the residents in Kasımpaşa district located at Beyoglu locality of Istanbul.Prepared by the above-mentioned purpose, thesis, except the introduction, consists of three sections. In the introduction section, the subject, purpose of thesis and the methods used in the research are described. In the first and the last sections, the results obtained from the interview will be interpreted. In the first section, while the concept of city, urban and urban identity is defined, the urbanization and modernization will also be discussed.In the second section, while mentioning about general urbanization process in Turkey, the fact of migration, which constitutes this process and the problems caused by rapid and unplanned urbanization as a result of this will explained in a way.In the third section, in order to explain the effects of rapid urbanization on the social and cultural life, Kasımpaşa district, which is one of the densely migration-receiving slum districts, located in the city of Istanbul and county of Beyoglu, was selected as the study area.