Sevinç Çokum'un romanlarında kadın izleği
Women problem in Sevinç Çokum's novels
  1. Tez No: 349305
  2. Yazar: ESRA SAYMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEZAİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, Edebiyat, Türk Romanı, Kadın, Sevinç Çokum, Literature, Turkish novels, Woman
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Kadın iyi bir eş ve iyi bir anne vasıflarının yanında aydın ve bilge kimliği ile de topluma ışık olan sosyal bir varlıktır. Günümüzün saygın kadın yazarlarından Sevinç Çokum da eserlerinde; Türk kadının, milli mücadeleye olan katkısını, sosyal hayat ve aile hayatı içerisindeki konumunu ve geçmişten bu yana yaşadığı zorlukları başarılı bir şekilde gözlemleyerek kurgulayıp yansıtmıştır. Biz de bu çalışmamızda Sevinç Çokum'un romanlarında kadına ilişkin meseleleri ve kadın tiplerini inceleyip değerlendirdik.Çalışmamızın birinci bölümünde Türk kadının konumu ve modernleşmesine değindik. Türk romanında kadın konusunun ele alınış şekline de aynı bölüm içerisinde yer verdik.Çalışmamızın ikinci bölümünde Sevinç Çokum'un hayatını ele aldık. Çokum'un hikâye ve romanlarını özetleyip diğer eserleriyle ilgili bilgi verdik.Üçüncü bölümde kadın meselelerini, toplumsal hayatta kadın, aile ve evlilik hayatında kadın, kadın ve aşk, kadın ve siyaset, kadın ve eğitim, kadın ve yabancılaşma, kadın ve kimlik olmak üzere yedi ana başlık altında inceledik.Dördüncü bölümde kadın tiplerini anne olarak kadın, sevgili-eş olarak kadın, bilge kadın, aydın kadın, ideal kadın, düşmüş kadın, ezilen kadın başlıklarıyla konu ettik.Diğer bölümde ise incelemelerimizi bir sonuca bağlayıp değerlendirdik. Çalışmamız kaynakça bölümüyle tamamlanmış oldu.
Özet (Çeviri)
Woman is a good wife and mother. However, woman is a social asset who is pioneen (light ) for society with her intelectud and scholon ID. Sevinç Çokum, who is neputable writen of today also talked about the contnibution of Turkish woman to national stnuggle, the status of woman is social life and home life and the difficulties that woman faced from past to today. In her Works. In this work , we analysed woman?s issues and types in Sevim Çokum?s novels.In the introduction part of the Works, we analyzed the status of Turkish woman and their modernization.In first part, we mentioned about the life of Sevinç Çokum. After we summanized Çokum?s stories and novels, we gave knowledge about her other worksThe second section, we analysed woman issues under seven topics. Woman is social life, woman in family and mamiage life. Woman and love, woman and politics, woman and education, woman and estrangement, woman and being identity.In third part, we analysed the types of woman. These are woman as a mother, woman as a lover, wise woman, enlightened woman, ideal woman, fallen woman, oppressed woman.Other section, we completed our analyses. Our styudy was completed with bibliography.