Sevinç Çokum'un romanlarında oluşumsal özellikler
Formative features in Sevinç Çokum's novels
- Tez No: 865570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bildungsroman, Oluşum romanı, Gelişim romanı, Sanatçı romanı, Türk Edebiyatı, Sevinç Çokum, Bildungsroman, Formation novel, Development novel, Artist novel, Turkish Literature, Sevinç Çokum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Alman Edebiyatının Dünya Edebiyatına katkısı olarak görülen oluşum romanı 18. yy'da ortaya çıkmış bir edebi türdür. Ortaya çıkışında, Goethe'nin Wilhelm Meisters'in Çıraklık Yılları (Wilhelm Meisters Lehrjahre) (1796) isimli eseri, pikaresk anlatı, mistik bakış ve romantizm etkili olmuştur. Oluşum romanı, çocukluğundan yetişkinliğine kadar ele alınan kahramanın sosyal ve psikolojik çatışmalar sonrası ulaştığı ideal olgunlaşma evresini anlatır. Ulusların dillerinde bildungsromanı karşılayabilecek kelime olmadığından kelime aynı biçimde ile dünya edebiyatına girmiştir. Oluşum romanı kendi içerisinde türlere ayırılır. Bunlar; gelişim (entwicklungsroman), eğitim (erziehungsroman) ve sanatçı romanı (künstlerroman), kadın oluşum romanı (frauenroman)'dır. Bu üç türün yanında zamanla yelpazasi genişleyerek kadın oluşum romanı, postmodernist ve modernist oluşum romanı gibi yan dallara ayrılmış olup 21. yy'da da gelişimine devam etmektedir. Türün sıkı sıkıya bağlı olduğu, aile, yolculuk, aşk, kuşak, rehber karakter, olgunlaşma gibi özellikler kahramanın gelişim evrelerini yansıtma noktasında önemlidir. Sevinç Çokum'un romanlarında oluşumsal özellikleri incelemiş olduğumuz eserleri; Deli Zamanlar, Arada Kalmış Tebessüm, Kırmalı Etekler ve Gece Rüzgârları'dır. Eserler oluşum romanı ekseninde kadın oluşum romanı, sanatçı romanı ve gelişim romanı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The formation novel, which is considered as the contribution of German Literature to World Literature, is 18. it is a literary genre that emerged in the century. Goethe's work Wilhelm Meisters Lehrjahre (Wilhelm Meisters Lehrjahre) (1796), picaresque narrative, mystical perspective and romance were influential in its emergence. The formation novel tells about the ideal maturation stage reached by the hero, who is considered from childhood to adulthood, after social and psychological conflicts. Since there is no word in the languages of nations that can meet bildungsroman, the word has entered world literature in the same way. The formation novel is divided into genres within itself. These are; development (entwicklungsroman), education (erziehungsroman) and the artist novel (künstlerroman), the women's formation novel (frauenroman). In addition to these three genres, its range has expanded over time and has been divided into side branches such as women's formation novel, postmodernist and modernist formation novel. 21. it continues its development in the century as well. Features such as family, journey, love, generation, guiding character, maturation, which are closely related to the genre, are important in reflecting the stages of development of the hero. Sevinç Çokum's works, whose formative features we have examined in her novels, are Crazy Times, Decrepit Smile, Broken Skirts and Night Winds. The works are examined as women's formation novel, artist novel and development novel in the axis of formation novel.