Citizen participation in local governments: Şişli case study
Halkın yerel yönetimlere katılımı: Şişli örneklemi
- Tez No: 349306
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Citizen participation in local governments, ġiĢli Municipality case study, participation methods, city council, Blue Desk, Halkın yerel yönetime katılımı, katılım, ġiĢli örneklemi, katılım yöntemleri, kent konseyi, Mavi Masa
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yerel yönetimlerle vatandaşların karşılıklı etkileşimi, vatandaşların toplumsal konular ve menfaatler üzerinde katkılarını artıracak ve yerel yönetimlerin karar alma süreçlerini hem vatandaşların beklentilerine karşı duyarlı, hem de rasyonel ve demokratik olmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda etkin ve demokratik bir yönetim bir yandan etkinlik ve verimlilik diğer yandan da katılımcılık olgularının birbirlerini tamamlamalarına olanak sunacaktır. Bu temele dayanan bir yerel yönetim ? vatandaş ilişkisi katılıma açık bir yapıya dönüştürülebilir ve katılımcı yönetim anlayışının bir yaşam biçimine dönüşmesine zemin hazırlayabilir. Bu tez, Türkiye'de halkın yerel yönetimlere hangi yöntemleri kullanarak katılımda bulunduğunu incelemek için Şişli örneklemi üzerine odaklanmıştır. Tezin amacı, yerel yönetime katılım yöntemleri ele alınarak, halkın ve yerel yönetimlerin bu konuda bilinç ve tutumlarına bağlı olarak Şişli örneklemindeki durumu ortaya koymaktır. Şişli Belediyesi, Türkiye'deki yerel yönetimler arasında şeffaf, katılıma açık ve modern bir yönetime sahip olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda Şişli Belediyesi'nde halkın yerel yönetime katılımda hangi yöntemleri kullandığı ve belediyenin bu katılım yöntemleri doğrultusunda neler yaptığı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Interaction between local governments and citizens will increase contribution from citizens to social issues and interests and also enable local governments to be more sensitive toward the expectations of residents and also act more rationally and democratically in their decisions. In this context, an effective and democratic government will allow the concepts of efficiency and productivity to compliment the notion of participation. A local government/citizen relationship based on this principle can transform local administrations into units open to participation and at the same time pave the grounds to turn participation in local governments into a life style. This thesis focuses on the Şişli Municipality as a case study to examine which methods of participation are used by local populations in Turkey. Its purpose is to examine the methods of participation available and study the awareness levels and attitudes of local residents and local governments in view of the Şişli example. The Şişli Municipality is regarded as having a transparent administration that is modern and open to participation.