2003-2012 yılları arasında Azerbaycan Cumhurıyetinde İran ve Türkiye kökenli dini örgütlerin faaliyeti ve Azerbaycan'ın tutumu
The activities of Iranian and Turkish religious groups and organizations in Azerbaijan Republic between 2003-2012 and the position of Azerbaijan
  1. Tez No: 349339
  2. Yazar: SELJAN GASİMZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Religious movements, Iran, Turkey, Azerbaijan, Religious activities, public opinion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez, 2003-2012 yılları arasında Azerbaycan Cumhuriyetinde İran ve Türkiye dini hareketlerinin faaliyeti hakkında ve Azerbaycan devletinin ülke içinde bu kuruluşların etkilerine nasıl tepki gösterdiği bilgisini vermeyi hedefliyor. ?Azerbaycan?da dini çevrenin tanımı? başlığını yanıtlamak üzere dahil edilen giriş kısmını takiben dört bölümden oluşmaktadır. Onu müteakip ilk bölüm Sovyetler Birliğinin çöküşünden sonra Azerbaycan?da oluşan iç dini boyutları tanımlıyor. İkinci bölüm Azerbaycan?da İran ve Türkiye dini hareketlerinin faaliyeti ve Azerbaycan'ın bu duruma tepkisi hakkındadır. Bu bölüm ayrıca, İran'ın ve Türkiye gruplarının Azerbaycan'daki dini olaylara ve süreçlere nasıl politik düzeyde devlet ilişkilerine etki ettiğini gösteriyor.Tez, tez konusunun analizi ve son açıklamaların konulmasıyla sonuçlandırılmıştır. Anahtar Kelimeler. Dini hareketler, İran, Türkiye, Azerbaycan, Dini faaliyetleri, Kamuoyu.
Özet (Çeviri)
This thesis is aiming to provide the information about the activities of Iranian and Turkish religious movements in Azerbaijan republic between 2003-2012 and how Azerbaijan reacts to the influences of these organizations within the country. It consists of four parts after the introduction that is included to explain the title ?description of religious environment in Azerbaijan?. The first part following it identifies the internal religious dimensions formed in Azerbaijan after the fall of Soviet Union. The second part is about the Iranian and Turkish religious movements operating in Azerbaijan and reaction to these processes by Azerbaijan. This part also shows how Iranian and Turkish religious groups, events and processes of Azerbaijan affect their relationships in political level. The thesis is finalized by the analyzing of the thesis subject and putting concluding remark.