Bazı Türk ekmeklik buğday çeşitlerinin melezlerinde gliadin bant patternlerinin genetik analizi
  1. Tez No: 34938
  2. Yazar: SİBEL KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ ASAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hexaploid wheat (TjM^t.ijcum aest ivum L.), hybrid, gliadin, electrophoresis, PAGE
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI TÜRK EKMEKLİK BU?DAY ÇEŞİTLERİNİN MELEZLERİNDE GLİADİN BANT PATTERNLERîNiN GENETİK ANALİZİ Sibel KESKİN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabil im Dalı Danışmanı Doç. Dr. Dr. Sevinç ASAL 1994, Sayfa: 66 Jüri: Doç. Dr. Dr. Sevinç ASAL Prof.Dr. Halis Ruhi EKÎNGEN Prof.Dr. Nevzat ARTIK 8u çalışmada Türkiye'de yetiştirilen“A tay 85”,“Bezostaya 1”,“Kıraç 66”ekmeklik buğday çeşitlerinde ve bunların yarım diallel Fi melezlerinde gliadin bant modellerinin tespit edilmesi ve mevcut horaojenite/ heterojenitenin gösterilmesi amacıyla tek tohum analizleri 20 tekerrürlü olarak pol iakri lamid jel elektroforez (PAGE) yöntemi ile yapılmıştır. Elektroforetik analizler, bu çeşit ve melezlerde genel olarak bir varyasyonun varlığını göstermiştir. Ancak melez ler dek i heterojeni te ebeveynlerine nazaran daha fazladır. Melezlerde, ebeveynlerde bulunan bazı bantların yokluğu ve ebeveynlerde bulunmayan bazı bantların varlığı da çeşit- içi varyasyonun gözlenenden daha fazla olduğunu ifade etmektedir. Bu sonuçlar, gl iadin elektroforezinin ıslah çalışmaları, sertif ikasyon ve saf tohum üretimine yönelik olarak homojeni tenin sağlanmasında etkin bir seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceğini göstermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Ekmeklik buğday (Tri t icum aestivum L. ) melez, gliadin, elektroforez, PAGE.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT Masters Thesis GENETIC ANALYSIS OF GLIADIN BAND PATTERNS IN HYBRIDS OF SOME TURKISH HEXAPLOID WHEAT VARIETIES Sibel KESKİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor i Assoc. Prof.Dr. Dr. Sevinç ASAL 1994, Page: SS Jury: Assoc. Prof.Dr. Dr. Sevinç ASAL Prof.Dr. Halis Ruhi EKîNGEN Prof.Dr. Nevzat ARTIK In this study, twenty single grains of“Atay 85”,“Bezostaya 1”,“Kıraç 65”bread wheat cultivars and their half diallel Fi hybrids that are grown in Turkey were analysed using polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) in order to determine gliadin band patterns and to show homogenicity and/or heterogenici ty. Result of electrophoret ic analysis generally, showed that there is a detectable variation within these cultivars and amongst their hybrids. However the heterogenici ty of hybrids was larger Chan the heterogenici ty of parents- Some bands found in parents but not in hybrids and vice versa also expressed that variation within cultivars are larger than observed variation. These results suggested that electrophoretic analysis of gliadin can be used as an efficient selection criteria for breeding, certification and pure-seed production.