Nitrik asit tesislerinin asit tanklarında toplanan tozlardaki platin, rodyum ve palladyumun geri kazanılması
  1. Tez No: 34937
  2. Yazar: MUSTAFA TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katalizör, Platin, Palladyum, Rodyum, Spektrofotometrik metot, Geri kazanma, Catalyst, Platinum, Palladium, Rhodium, Spectrophotometric method, Recovery
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Doktora Tezi NİTRİK ASİT TESİSLERİNİN ASİT TANKLARINDA TOPLANAN TUZLARDAKİ PLATİN, RODYUM VE PALLADYUMUN GERİ KAZANILMASI Mustafa TAŞTEKİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Esma KILIÇ 1994 Sayfa: 72 Jüri: Prof. Dr. Esma KILIÇ Prof. Dr.Turgut GÜNDÜZ Prof. Dr. Cengiz ÖZSAVAŞCI Bu çalışmanın ilk bölümünde Türkiye Gübre Sanayii A.Ş. (TÜGSAŞ) Gemlik İşletmeleri'ndeki HNO3 Asit Tesislerinde kullanılan katalizörlerin yıpranması sonucu, asit tanklarının ve absorpsiyon kolonlarının dibinde toplanan ve platin, palladyum, rodyum gibi kıymetli metalleri içeren, toz numunedeki bu kıymetli metallerin kantitatif analizi için başarıyla uygulanabilecek spektrofotometrik bir analiz metodu geliştirilmiştir. İkinci bölümde ise, söz konusu toz numunenin kıymetli metaller bakımından zenginleştirilmesi için çeşitli kimyasal zenginleştirme yollan denenmiştir. Çinko eritişi ile elde edilen sonuçlardan toz numunedeki platin, palladyum, rodyumun %98'den daha yüksek bir geri kazanma ile zenginleştirildiği tespit edilmiştir. Asidik ortamda hidrazin ve sodyum ditiyonit ile yapılan zenginleştirmede ise, zenginleşmiş numunenin rodyum içermediği, platin ve palladyum açısından ise iyi denecek bir geri kazanma oranı ile zenginleştiği görülmüştür. Ayrıca zenginleşme oranının tespiti için, toz- numunenin ve zenginleştirme sonucunda arta kalan atığın mikroskopik fotoğraflarının çekilerek bu numunelerdeki kıymetli metallerin yüzey alanlarının ölçülmesinden yararlanılmış ve elde edilen sonuçlardan metodun geri kazanma oranının tespiti için kullanılabilecek yaklaşık bir metot olduğu sonucuna varılmıştır,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis RECOVERY of PLATINUM, RHODIUM and PALLADIUM from THE RESIDUE DEPOSITED in THE ACID TANKS at THE NITRIC ACID PLANTS Mustafa TAŞTEKİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Esma KILIÇ 1 994, Pages: 72 Jury: Prof. Dr. Esma KILIÇ Prof.Dr. Turgut GÜNDÜZ Prof.Dr.Cengiz ÖZSAVAŞÇI In the first part of this work, a spectrophotometry method hava been developped for the chemical analysis of the wasted catalyst-powder depositing at the bottom of acid tanks and absorption columns of a nitric acid plant used by Turkish Fertilizer Industries Co. (TÜGSAŞ) in Gemlik complex. In the second part, various chemical processes amied at the enrichment of valuable elements like platinum, palladium and rhodium were tried. Zinc fusion have proved to be 98% effective in regaining platinum, palladium and rhodium from the powder. Other procedures involving the use of hydrazine and sodium ditionite in acid medium were found to be fairly effective in terms of the extraction of platinum and palladium, but rhodium was completely lost. For a quick assessment of percent recovery, microscopic photographs of the original powder sample and the waste-powder from the procedure were taken and the surface area the noble metals particles were made use of in evaluating relative enrichment. This procedure has proved to be an approximate technique.