Kamu yönetiminde denetim ve Türkiye'de kamu yönetiminin denetim yöntemleri
Inspection in public management and methods of public management in Turkey
- Tez No: 349395
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Kamu Yönetimi, Denetim, İdarenin Denetimi, Management, Public Management, Inspection, Inspection of Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kamu yönetiminin üstlendiği kamu hizmetlerini daha etkin, verimli ve başarılı bir şekilde yürütebilmesi için denetim bir zorunluluktur. Günümüzde demokratik, şeffaf, hesap verebilir, karar alma sürecinde yönetilenlerle ortak hareket eden yönetişim ilkelerinin benimsendiği bir kamu yönetimi anlayışı hâkimdir. Özellikle gelişmiş Batı Demokrasilerinde bu unsurların dikkate alındığı görülmektedir. Kamu yönetiminin bu seviyeye gelmesinde kuşkusuz halkın bilinçlenmesi ve yönetimin etkin bir biçimde denetlenmesi gerçeği önemli rol oynamıştır.Türk kamu yönetimi de uygulanan bu yönetim ve denetim yöntemlerinden etkilenmiştir. Çünkü ülkemiz de demokrasi ile yönetilen ve hukukun üstünlüğünü kabul eden bir yönetim anlayışına sahiptir. Türkiye?de gerek Anayasa, gerek ilgili yasalarda devletin ve yönetimin insan haklarına saygılı olması gerektiği, idari işlem ve eylemlerin denetime tabi olduğu, böylece kamu yönetiminde hukukun üstünlüğü ilkesinin esas alındığı güvence altına alınmıştır. Çalışmamızda ülkemizdeki yönetim anlayışı ve gelişimi, yönetimin denetim yöntemleri, denetim birimleri, denetimin mevcut durumu ile bu alanda tespit edilen sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Inspection is an obligation in order to conduct the services of public management in a more active, effective and successful way. Today, an understanding of democratic, flexible, accountable public management which acts together with individuals in decision making process is dominant. These elements are particularly taken into consideration in developed West Democracies. The fact that the awareness of the public and the inspection of the administration in an active manner have undoubtedly played an important role for such an improvement of public management.Turkish public management has been influenced by these administration and inspection methods as well. For our country has also a management understanding that is directed by democracy and confirms the superiority of law. In Turkey, the principle of superiority of law in public management is guaranteed by both the constitution and related laws thus the state and administration is required to be respectful to human rights, besides the administrative procedure and assignments are under control of inspection. In this study, the comprehension and improvement of management in our country, methods of inspecting the administration, inspection units, the present conditions of inspection, in addition the related issues and solution suggestions have been examined.