Sınırsız kariyer perspektifinde iş-aile çatışması ve kariyer bağlılığının kariyer hareketliliği üzerindeki etkisi: Kayseri ilindeki imalat işletmelerinde bir araştırma.
The effects of work-family conflict and career commitment on career mobility in boundaryless career perspective: A survey of kayseri manufacturing businesses
- Tez No: 349412
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Kariyer Bağlılığı, Sınırsız Kariyer, Kariyer Hareketliliği, İmalat İşletmeleri, Work-Family Conflict, Career Commitment, Boundaryless Career, Career Mobility, Manufacturing Businesses
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
İnsan yaşamının büyük bir bölümünü oluşturan aile ve iş yaşamı arasında çoğu kez çatışmayla karşılaşılmaktadır. Örgütsel sınırların geçirgenliğinin artmasıyla da bireylerde kariyerlerine yönelik sınırsız bir algıya doğru yönelme dikkat çekmektedir. Bu değişim sonucunda, kariyer hareketliliğinde çeşitlilik artmaktadır. Ancak sınırsız kariyer ve iş-aile çatışmasının kariyer hareketliliği üzerindeki etkilerini inceleyen sınırlı sayıda çalışmaya rastlanmaktadır. Bu çalışma bu alandaki görgül araştırma eksikliğini gidermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, bireylerin sınırsız kariyer bakış açısıyla iş-aile çatışması ve kariyer bağlılıklarının kariyer hareketlilikleri üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini Kayseri ilindeki imalat sanayii işletmelerinin çalışanları (N=405) oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre, iş-aile çatışması ve kariyer bağlılığının kariyer hareketliliği üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte bu çalışmada sınırsız kariyerin, hem iş-aile çatışması ile kariyer hareketliliği ilişkisinde hem de kariyer bağlılığı ile kariyer hareketliliği ilişkisinde kısmi aracı rolü oynadığı tespit edilmiştir. Son olarak çalışmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış ve gelecekte yapılacak araştırmalar konusunda bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A conflict is confronted many times between family and working life which form a major part of people's life. It points out that individuals also tend the unlimited perception towards their careers apart from increasing the permeability of the organizational boundaries. As a result of this change, increasing diversity of career mobility. However, there are few studies that research the effects on the career mobility of work-family conflict and boundaryless career. This study aim to eliminate the lack of empirical research in this area. The purpose of this study is to analyze the effects of work-family conflict and career commitment on career mobility in boundaryless career perspective. The sampling of this study consists of employees in manufacturing businesses in the province of Kayseri. According to the research findings, work-family conflict and career commitment has been found to have a positive effect on career mobility. In addition in this study it is determined that boundaryless career plays a relatively minor role as a mediator both in the relationship between work-family conflict and career mobility, and also in the relationship between career commitment and career mobility. In conclusion it is emphasized that the study has some limitations and some advises are included about the researches to be done in the future.