Bir imalat işletmesinde simülasyon yardımıyla süreç iyileştirme uygulaması: Kayseri Gürkar Tekstil örneği
Process improvement in a manufacturing firm using simulation: The case of Kayseri Gürkar Textile
  1. Tez No: 349411
  2. Yazar: EBRU TAKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ÖZGÜR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı, Süreç İyileştirme, Tekstil, Simülasyon, Assembly Line, Process Improvement, Textile, Simulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Emek yoğun çalışan konfeksiyon işletmelerinde kaynakların etkin kullanılamaması ve üretim hatlarında darboğazların ya da dengesiz iş akışlarının oluşması yaşanan başlıca sorunlardandır. Bu sorunlar kalite ve verimliliği düşürmekte, müşteri memnuniyetini de olumsuz etkilemektedir. Bu çalışma Kayseri'de faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasında gerçekleştirilmiş ve esas olarak süreç iyileştirme yapılarak işgücü, malzeme ve teçhizat gibi kaynakların istenen kapasite doğrultusunda en etkin bir şekilde kullanılması amaçlanmıştır. Fabrikanın verimli çalışmasına engel olan üretim hattındaki darboğaz noktalar tespit edilmiş ve bunların ortadan kaldırılmasına çalışılmıştır. Bu kapsamda mevcut montaj hattı dengelenmiş, yapılması düşünülen iyileştirmelerin imalat sistemi üzerindeki etkileri ise simülasyon yardımıyla incelenmiştir. Analiz kapsamında öncelikle, mevcut ve gelecek durum simülasyon modelleri çalıştırılmış ve her iki modelden elde edilen çıktılar karşılaştırılmıştır. Gelecek durum için önerilen modelde hiçbir ek kaynak eklemeden mevcut kaynaklar aynen kullanılmıştır. Mevcut durum simülasyon modelinden elde edilen yıllık üretim miktarı ile gelecek durum modelinden elde edilen yıllık üretim miktarları karşılaştırıldığında, gelecek durum için önerilen simülasyon modelinin yıllık % 47 oranında daha fazla ürün verdiği görülmüştür. Bu sonuç, işletme verimliliğini ve gelecekte alınacak olan yönetimsel kararları büyük ölçüde etkileyebilecek yapıdadır. Son olarak çalışmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış ve gelecekte bu konuda araştırma yapacaklara birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Inefficient usage of the resources and the existence of bottlenecks or unbalanced work flows in the production lines are among the fundamental problems that labour-intensive textile firms have. This kind of problems lower the quality and productivity and also affect the customer satisfaction negatively. This study was performed in a textile factory in Kayseri and essentially process improvement was made with the aim of using the resources such as labour, material and equipment in a most efficient way in accordance with the capacity. The bottleneck points in the production line that prevent the productive work of the factory were determined and tried to be eliminated. In this context, the current assembly line was balanced and the effects of the allowable improvements on the manufacturing system were analyzed using simulation. The current and future state simulation models were run and the outputs of the both models were compared. The current resources were also used in the future state simulation model without using any additional resource. When the annual production quantities of the current and future state simulation models were compared, it was seen that the proposed model's outputs were more than the current one's with the ratio of %47. It was foreseen that this rise could effect the productivity of the firm and the probable managerial decisions. Finally, contraints of this study and the research areas are pointed out for future research on this subject.