Vergi cennetlerinin küresel finansal kriz üzerine ekonomik etkileri
The economic impacts of tax havens on global financial crisis
  1. Tez No: 349413
  2. Yazar: ÖZLEM ÜLGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Cennetleri, Offshore Merkezleri, Vergi Kaçırma, Vergiden Kaçınma, Finansal Kriz, Tax Havens, Offshore Centres, Tax Evasion, Tax Avoidance, Financial Crisi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ülkelerin toplumlara sağladıkları hizmetler için sürekli ve istikrarlı gelir kaynaklarına ihtiyaçları vardır. Bu kaynakların en önemlisi ise vergi gelirleridir. Dolayısıyla ülkelerin vergi gelirlerindeki azalma onların bu hizmetleri sağlarken finansman sorunuyla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Vergi cennetleri ya da offshore finans merkezlerinin bireylere ve kurumlara yasal olarak ödemeleri gereken vergi miktarını ödemekten kaçınmalarına olanak sağladığı ve ülkelerin ciddi gelir kayıpları yaşamalarına yol açtığı öne sürülmektedir. Bazı uzmanlar tarafından küreselleşmenin karanlık yüzü olarak da tanımlanan vergi cennetleri ya da offshore finans merkezleri yabancı yatırımları çekme ve finansal aktiviteler konusunda uzmanlaşmış yerlerdir. Bu bağlamda buraların kara para aklama, terörün finansmanı, vergi kaçırma ve finansal istikrarsızlık gibi konularda küresel bazda negatif bir rol oynadığının düşünülmesi özellikle son yirmi yıldan bu yana bu konunun batılı ülkeler, IMF gibi uluslararası kurumlar ve OECD tarafından daha fazla inceleme altına alınmasına ve bu olumsuz uygulamaların engellenmesine yönelik olarak yeni ve daha kapsamlı düzenlemelerin yapılmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The countries need steady and stable resource of income for the services they provide for the communities. The most important of these resources are tax revenues. Therefore, a reduction in tax revenues cause the countries face the challenge of providing these services. It is asserted that tax havens or offshore financial centres allow the individuals and corporations avoid paying the amount of tax to be paid legally and lead to a serious loss of revenue. Tax havens or offshore financial centres that are also defined as the dark side of globalization by some of the experts are places that specialize in financial activities and attracting foreign investment. In this context, because these places are thought to have a negative role on issues such as money laundering, financing of terrorism, tax evasion and financial instability on the global level, this issue has been taken under more scrutiny by the western countries, international institutions such as the IMF and the OECD and new and more comprehensive regulations have been implemented in order to prevent these negative practices for the last two decades.