Yerel yönetimlerde etik: Uşak İl Özel İdaresi örneği
Ethics in local governments: An example of Uşak Provincial Administration
  1. Tez No: 349422
  2. Yazar: ZEYNEP KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİF ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ethic, Ethic Rules, Local Government, Special Provincial Administration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Son yıllarda yükselen bir yönetsel sorun olarak görülen Etik olgusu, Etik kurallar ve uygulanması yerel yönetim ölçeğinde de öne çıkan konulardır. Yolsuzluk, adam kayırmacılık, rüşvet gibi etik dışı davranışlarla sık sık karşılaşılmaya başlanması ve vatandaşlardan gelen şikayetler sonucunda kamu yönetimi ve yerel yönetim birimlerinde bir takım tedbirler alınmasını gerekli kılmıştır. Türk yönetim tarihinde 5176 sayılı Kamu Etik Kurulunun yürürlüğe girmesiyle bir üst mekanizma olarak yönetim, işleyişi sırasında uyulması gereken etik kuralları belirleyerek Türk yönetim tarihinde önemli bir adım atmıştır. Bu noktada etik kurul, etik davranış ilkelerini belirleyerek, kamu kurumlarında çalışan personele belli davranış standartları getirerek etik dışı davranışları engellemeye çalışmıştır. Bu noktada çalışmamızın amacı, etik ilke ve standartları ortaya koyarak yerel yönetim birimi olan İl Özel İdaresi özelinde Etik kuralların işleyişi, bilinirliği,
Özet (Çeviri)
The notion of ethics, ethics and implementation of them that is seen as an emerging problem in recent years are the priority issves at the scale of local government. With the staring of unethical behaviour frequently encountered such as malpractice, nepotism, bribery and as a result of complaints from citizens have made it necessary to take soma measures in public administration and local government units. In Turkish government history with the implementation number 5176 Public Ethics Comittee demermining the rules that must be followed during operation of the top management as a mechanism the Turkısh government has taken an important step on. At this point, ethic comittee specifying the principles of ethical behaviour, by introducing certain standards of behaviour to the personnel working in public institutions tried to prevent unethical behaviour. At this point, the aim of our study, putting forth the ethical principles and standards, the case of the Special Provincial Administration, local government units functioning of ethics rules, recognition, on a case of unethical behaviour by o survey among employees, performing due diligence and evaluation of employees, analysis of the current perception and practical perspective will be presented.