Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler faaliyetlerinin kurumsal itibara sağladığı katkı bağlamında etik değerlerin rolü: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
The role of ethical values in local governments in the contribution of public relations activities to corporate reputation: The case of Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 773380
  2. Yazar: SELMANİ SADIK SAYILGANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ORMANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyeler, Etik değerler, Halkla ilişkiler, Kurumsal itibar, Kurumsal faaliyetler, Yerel yönetimler, Municipalities, Ethical values, Public relations, Corporate reputation, Corporate activities, Local governments
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Belediyelerde etik değerler, 2004 yılında yayınlanan 5176 sayılı“Kamu Görevlileri Etik Kurulu (KGEK) Kurulması Hakkında Kanun”ile etik mevzuatının bir kanun çerçevesinde toplanması ve etik davranış ilkelerinin belirlenmesi ile hukuki bir zemine kavuşmuştur. Belediyelerin kurumsal başarı sağlama ve kurumsal itibar oluşturma amacıyla başta halkla ilişkiler alanında olmak üzere tüm kurumsal çalışmalarda sistematik olarak etik anlayışını yansıtmaları, bu sürecin önemli bir parçası olarak görülmektedir. Belediyelerin çalışmaları hakkında toplumu bilgilendirmek, kurum ile halk arasında etkin iletişimi sağlamak, hedef kitle üzerinde kurumun imajını güçlendirecek algılar oluşturmak için belirlenen stratejileri uygulamak halkla ilişkilerin sorumluluk alanındadır. Bu bakımdan, halkla ilişkilerin yapacağı faaliyetler, belediyelerin kurumsal itibarının gelişimini destekler nitelikte olması doğal bir süreç olarak değerlendirilmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneğinde halkla ilişkiler faaliyetlerinin kurumsal itibara etkisi üzerinde etik değerlerin rolü, bu araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda belediye halkla ilişkiler birimi tarafından yürütülen çalışmalar ele alınarak bunların kurumsal itibara etkisi ve bu etkinin etik ilkelerle ilişkisi incelenmiştir. Etik, kurumsal itibar ve halkla ilişkiler ile ilişkili kavramların ele alınması ve bunlar arasındaki ilişkinin açıklanması ise üzerinde durulan diğer konular arasındadır. Bu tez çalışmasında, İBB halkla ilişkiler faaliyetlerinin çeşitli boyutlarıyla kurumsal itibara etkisini iç ve dış paydaşlar üzerinde test etmek ve bu bağlamda etik değerlerin rolünü açıklamak amaçlanmaktadır. Toplam dört bölümden oluşan çalışmada, birbirleri ile ilişkisi araştırılan kavramlar alt boyutlarıyla ele alınmıştır. Alanyazın kısmında, bu alanda yapılan, yerli ve yabancı literatürde yer alan çalışmalar incelenerek tez çalışmasına ilişkin konularla ilgili ayrıntılara yer verilmiştir. Nitel araştırma yöntemi olarak yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniğinin kullanıldığı çalışmanın örneklemi, İBB çalışanlarından 5 kişi ve İstanbul ilindeki nüfus yoğunluğu en yüksek ilk 5 ilçede ikamet eden 5 kişi olmak üzere toplam 10 kişiden oluşmaktadır. Elde edilen veriler, içerik analizi tekniği ile değerlendirilerek sonuçlandırılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, halkla ilişkiler faaliyetleri bağlamında etik değerlerin kurumsal itibar üzerinde önemli etkileri olduğu görülmüştür. Bu bakımdan, kurumun etik kurallarına bağlı kalmasının ve uygulamada süreklilik sağlamasının kurumsal itibarı olumlu yönde etkileyeceği anlaşılmıştır. Etik kurallarını dikkate alarak yürütülen halkla ilişkiler uygulamaları ile kurumsal itibar arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ethical values in municipalities have gained a legal basis with the“Law on the Establishment of the Public Servants Ethics Board (KGEK)”published in 2004, with the law no. It is seen as an important part of this process that municipalities systematically reflect their ethical understanding in all institutional studies, especially in the field of public relations, in order to achieve corporate success and build corporate reputation. It is the responsibility of public relations to inform the society about the work of municipalities, to ensure effective communication between the institution and the public, and to implement the strategies determined to create perceptions that will strengthen the image of the institution on the target audience. In this respect, it is considered as a natural process that the activities to be carried out by public relations support the development of the corporate reputation of the municipalities. The role of ethical values on the effect of public relations activities on corporate reputation in the example of Istanbul Metropolitan Municipality is the main subject of this research. In this context, the studies carried out by the municipal public relations unit were discussed and their effect on corporate reputation and the relationship of this effect with ethical principles were examined. Discussing the concepts related to ethics, corporate reputation and public relations and explaining the relationship between them are among the other topics discussed. In this thesis, it is aimed to test the impact of IMM public relations activities on corporate reputation with various dimensions on internal and external stakeholders and to explain the role of ethical values in this context. In the study, which consists of a total of four parts, the concepts that are investigated in relation to each other are discussed with their sub-dimensions. In the literature part, the studies in the domestic and foreign literature in this field are examined and the details about the subjects related to the thesis study are given. The sample of the study, in which semi-structured in-depth interview technique was used as a qualitative research method, consists of 5 people from IMM employees and 5 people living in the first 5 districts with the highest population density in Istanbul, a total of 10 people. The data obtained were evaluated by content analysis technique and concluded. According to the findings of the research, it has been seen that ethical values have significant effects on corporate reputation in the context of public relations activities. In this respect, it has been understood that the institution's adherence to ethical rules and ensuring continuity in practice will positively affect corporate reputation. It has been determined that there is a positive and significant relationship between public relations practices carried out taking into account the ethical rules and corporate reputation.