Türk Ceza Kanununda cinsel saldırı suçu
Sexual attack crime in Turkish Penal Code
  1. Tez No: 349442
  2. Yazar: ONUR İNAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Computer, Informatics, Field of Informatics, Internet, Cyber Crimes, Turkish Penal Code, Real Cyber Crimes, Bank Cards, Credit Cards, Sexual Attack, Victim, Organ, Aggravated Sexual Attack
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar 5237 sayılı kanunun kişilere karşı suçların ifade edildiği ikinci bölümde ve bu ikinci bölümün altıncı kısmında dört madde halinde düzenlenmiş, inceleme konumuz olan cinsel saldırı suçu ise 102. maddede düzenlenmiştir.Burada temel alınan değer mağdurun 18 yaşından yukarıda bir kimse, olmasıdır. 1. fıkrada cinsel saldırı suçunun temel hali 2. ve 3. fıkrada nitelikli hali, 4. fıkrada cinsel suçun aynı zamanda yaralama suçuna sebebiyet vermesi, 5.ve 6. fıkralarda da bu suçun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri yer alır. Temel cinsel saldırı suçu, 1.fıkrada düzenlenmiş ve bir cinsel davranışla bir kimsenin vücut dokunulmazlığına ihlal eden kişi mağdurun şikayeti üzerine cezalandırılır denmek suretiyle şikayet şartı getirilmiştir. 2. Fıkrada ise nitelikli cinsel saldırı suçu düzenlenmiş. Burada ayırıcı unsur vücuda organ ve cisim sokulmasıdır. 102. maddenin 2. fıkrasının son cümlesinde evlilik birliği içerisinde bu suçun işlenmiş olması düzenlenmiştir. 3. Fıkradaki nitelikli haller ise; beden veyahut ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan bir kişiye karşı işlenmesi, Kamu görevinin ve hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle işlenmesi, 3. derece dahil kan ve kayın hısımla ilişkisi bulunan kişiye karşı işlemesi ve silahla veya birden fazla kişi tarafından işlenmesidir. Netice sebebiyle ağırlaşmış cinsel saldırı suçu 5. ve 6. fıkralarında belirtilmiş, bunlar mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulması hali, suç sonrası mağdurun bitkisel hayata girmesi ve ölümüme neden olması halidir. Cebir ve şiddet sınırının aşılmasında da yine sınır aşılmışsa fail kasten adam yaralamak suçundan da sorumlu olacaktır.
Özet (Çeviri)
Offenses to sexual immunity are conducted under second part of No. 5237 Turkish Penal Code, in which the offenses against people are explained, and sixth article of this second part as four subsections, our research topic sexual attack crime is conducted under 102nd topic.The basic issue here is the victim to be a person over 18 years old. In the 1st subclause, the basic aspect of sexual attack crime, in the 2nd and 3rd subclause, aggravated aspect of sexual attack crime, in the 4th subclause, sexual crime to give occasion to the crime of laceration at the same time, in the 5th and 6th subclause, due to the result of crime, the aggravated aspects take place. Basic sexual attack crime is conducted under 1st subclause and clause of complaint is brought by saying that it is brought the person who injures the body immunity of another person with a sexual behavior, is punished with the complaint of the victim. In the 2nd subclause, sexual attack crime is conducted. The distinctive element here is insertion of organ and object to the body. In the last sentence of 2nd subclause of 102nd topic, perpetration of this crime in the conjugal community is conducted. The aggravated aspects in the 3rd subclause are that the perpetration of crime to a person who cannot defend himself due to his physical or mental situation, perpetration of crime by abusing public employment and prestige as a result of service relationship, perpetration of crime to a person with whom there is kinship relation even including 3rd degree and perpetration of crime with gun or by more than one person. Aggravated sexual attack crime due to the result is explained in the 5th and 6th subclauses, these are the situation of impairment of body and soul of the health of the victim, after the crime, situation of the beginning of vegetative state of the victim and carrying off him. In the exceeding of limit of force and violence, if the limit is exceeded, the person will be responsible for intentional laceration.