Teknik ve hukuksal yönleriyle bilişim alanında suçlar
Technical and legal aspects of informatics in the field of crime
  1. Tez No: 349441
  2. Yazar: FAZIL GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, Bilişim, Bilişim Alanı, İnternet, Bilişim Suçları, Siber Suçlar, Türk Ceza Kanunu, Gerçek Bilişim Suçları, Banka Kartları, Kredi Kartları, Computer, Informatics, Field of Informatics, Internet, Cyber Crimes, Turkish Penal Code, Real Cyber Crimes, Bank Cards, Credit Cards
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
XX. yüzyılın ikinci yarısında, önce bilgisayarın daha sonra da bilgisayar ağları ve internetin bulunmasıyla, klasik iş ve ticaret hayatı, haberleşme yöntemleri ve sosyal hayat daha önceki dönemlerde yüzyıllar sonrasında ulaşabildiği gelişmeleri 20-30 yıl içinde kat etmiştir. Bu yeniçağa ?Bilişim Çağı? adı verilmiştir. Toplumları her alanda dönüştüren, şekillendiren, hayatımızı büyük oranda kolaylaştıran bilişim çağında teknolojinin sürekli ve hızla gelişmesine paralel olarak, kötüye kullanılması yöntemleri de ortaya çıkmıştır. Bu suç yöntemleri klasik suç işleme şekillerinin dışında ?bilişim suçu? olarak adlandırılan yeni suç türleridir.İki bölümden oluşan çalışmamın birinci bölümünde; bilişim, bilgisayar, bilgisayar ağları, internet, internetin tarihsel gelişim süreci, bilişim suçları kavramı, bilişim suçlarının sınıflandırılması ve bilişim suçlarının işlenme yöntemleri gibi teknik hususlar incelenmiştir. İkinci bölümde Türk Ceza Kanunu?nda ?Bilişim Alanında Suçlar? başlığı altında düzenlenmiş olan, bilişim suçları üzerinde durulmuştur. Söz konusu suç türleri incelenirken yasayla yapılan düzenlemelerin Yargıtay uygulamaları doğrultusunda uygulamaya yansımaları üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Her iki bölümde de yeri geldikçe karşılaştırılmalı (mukayeseli) hukukta yapılan düzenlemelere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the second half of the XXth century, by the invention of computers and the then the computer networks, classical business and trade life, communication methods and social life covered distance only in 20-30 years which took centuries previously. This new era is called ?Information Age?. In parallel to constant and rapid development of technology at this information age which transforms and shapes societies in every areas and makes our lives easier to a large extent, also methods for abusing technology have appeared. These crime methods are the new crime types called as ?cyber crime? except classical perpetration methods.In my study which has two chapters, technical subjects such as informatics, computers, computer networks, Internet, historical development progress of Internet, the concept of cyber crimes, classification of cyber crimes and methods of committing cyber crimes have been analyzed in the first chapter. In the second chapter, cyber crimes which was arranged under the title of ?Crimes in the Field of Informatics? in Turkish Criminal Code have been emphasized.When analyzing these crime types, it has been deliberated on the arrangements made by the laws and their reflections to practice in accordance with the decisions of Turkish Supreme Court. In both chapters, arrangements made in comparative law have been included as the occasion arises.