Integrated factors for competitive advantages in a new competitive environment where competitive advantages are temporary: Application in PC industry
Rekabet avantajlarının geçici olduğu yeni rekabet ortamında rekabet avantajları için bütünleşik faktörler: PC endüstrisinde bir uygulama
  1. Tez No: 349461
  2. Yazar: GÜLDEN AĞGEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHTİYAR AHU ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Rekabet Avantajı, Strateji, PC Sektörü, Competition, Competitive Advantage, Strategy, PC Sector
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Hayatın her alanında yaşanan değişimler, rekabet ortamının da değişmesine ve ?Yeni Rekabet Ortamı?nın oluşmasına neden olmuştur. Geçmişte düşük maliyet, farklılaşma veya odaklanma stratejilerinden birine odaklanarak rekabet etmeyi seçen firmalar, günümüzde artan tüketici beklentilerini karşılamak, bugünün yeni rekabet ortamında ayakta kalabilmek ve rekabet avantajı kazanabilmek için bu stratejilerin yetersiz olduğunu fark etmişlerdir. Bu tez çalışmasında PC sektöründen örnek bir firma seçilerek, derinlemesine mülakat ve detaylı kaynak taraması yapılmıştır. Firma, sektör ve Türkiye pazarının geçmişten günümüze geçirdiği değişimler, rekabet ortamı ve koşullarındaki değişimler, örnek firmanın ve rakip firmaların bu değişimler karşısında nasıl bir strateji izledikleri, vb. konular hakkında bilgi toplanmıştır. Genelde, yerel firmaların operasyon mükemmelliği ve kısıtlı pazarlamaya odaklanırken, global markaların pazarlama ve Ar-Ge çalışmalarına odaklandığı gözlemlenmiştir. Bütün bu firmalar belli stratejilere odaklanarak bazı avantajlar kazansalar da, tam anlamıyla rekabet avantajını kazanamadıkları gözlemlenmiştir. Bu araştırmaya göre, gelişmekte olan bir pazarda artan müşteri talebini karşılamak ve yeni rekabet ortamında rekabet avantajı sağlayabilmek için firmalar operasyon mükemmelliği, ürün liderliği, müşteri memnuniyeti yönetimi ve sosyal sorumluluk çalışmalarını bir arada sunan bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Bu sebeple firmaların inovasyon, zaman tabanlı yapı, esneklik, iç kaynak kullanımı, soyut yetenek ve kaynaklara, lokalizasyon ve sosyal sorumluluk çalışmalarına bütünleşik bir şekilde odaklanmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The changes in every part of life have led to changes in competitive environment and establishment of ?New Competitive Environment?. Firms who had chosen to compete by focusing on one of low-cost, differentiation or focus strategies in the past have noticed that this is insufficient to meet rising consumer expectations, survive and gain competitive advantage in today?s new competitive environment.In this research, by selecting a sample PC company, depth interview and detailed resource scanning were made. Information was collected about the changes in the company, the sector and the Turkish market from past to today, changes in competition environment and conditions and in the face of changes what kind of strategies have been chosen by the company and its rivals and so on. Generally, it is observed that while local companies focus on operational excellence and limited marketing, global companies focus on marketing and R&D. Although all of them gain some advantages by focusing on particular strategies, they cannot gain competitive advantage completely.According to the research, companies should have a structure which offers operational excellence, product leadership, customer satisfaction management and social responsibility management all together to meet rising consumer expectations and gain competitive advantage in the new environment in the emerging market. Therefore, it is concluded that companies should focus on innovation, time-based structure, flexibility, insourcing, intangible sources and capabilities, localization and social responsibility activities in an integrated way.