Idea management system in the context of knowledge and innovation management
Bilgi ve inovasyon yönetimi bağlamında fikir yönetim sistemi
  1. Tez No: 349462
  2. Yazar: NURZADE SİPAHİ İMATOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fikir yönetimi, inovasyon, yaratıcılık, fikir üretimi, Bulanık Ön Yüz modeli, Idea management, innovation, creativity, idea generation, Fuzzy Front End model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnovasyon, rekabetçi iş ortamında şirketlerin varlığını devam ettirebilmesi için kritik bir başarı faktörüdür. Çalışanın fikirlerine ve katılımına dayalı yeni yaklaşımlar inovasyonu desteklemek ve hızlandırmak için kullanılır. Bu kapsamda fikir, inovasyonun kaynağını oluşturmaktadır.Bu tez çalışması fikir yönetim sistemine dair, bu sistemin yararları, zorlukları, başarı kriterleri ve ana süreçlerini de inceleyerek, yapısal bir yaklaşım sunmaktadır. Ayrıca, inovasyon, yaratıcılık, fikir üretimi üzerine literatür araştırması yapılıp ek olarak bu konuların birbirleriyle ve fikir yönetimi sistemiyle arasındaki ilişkileri de incelenmiştir. Bu araştırma kapsamında, Fuzzy Front End modeli üzerine geniş bir literatür incelemesi sunulmuştur.Son olarak, sunulan teorik bilgileri örneklendirmek için, Atos şirketinde kullanılan fikir yönetim portalı , ?Fresh Idea Start Here?, incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Innovation is a significant factor for companies that want to stay alive in the strenuous business life. New approaches which based on the employee voice and participation used to systematically support and accelerate innovation in organizations. In this context, the idea is the foundation of any innovation. This study aims to present a structured approach to idea management system based on the benefits, strengths, success factors and main stages of the idea management process. Also, a literary survey of innovation, creativity and idea generation is undertaken to determine their core traits and inter-relationships between each other and idea management system. Following this, an extensive review of the literature on the Fuzzy Front End model is presented and allocated within the framework. Finally, in order to put the theory to the practice example a software tool, called ?Fresh Idea Start Here?, is presented which provides the management of ideas pertaining to Open Innovation activities in Atos Company.