Use of internet-based applications at private art galleries for promotional purposes
Özel sanat galerilerinde internet tabanlı uygulamaların tanıtım amacıyla kullanımı
- Tez No: 349460
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHTİYAR AHU ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, İşletme, Art History, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanat Galerisi, Sosyal ağlar, Pazarlama gelişimi, Art Gallery, Social Network, Development of Marketing
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnternet, teknolojinin de durmaksızın gelişmesiyle insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İnternet bireylerin kendi sosyal çevreleri ile olan iletişimlerini sürdürmelerine yardımcı olduğu gibi, bilgi edinme, alışveriş yapma gibi faaliyetlerden, finansal işlemlerini gerçekleştirmeye kadar birçok faaliyeti yerine getirmelerini sağlamaktadır. İnternetin yaratmış olduğu yeni olanaklar, insan gelişiminden ayrı tutamayacağımız pazarlama kavramını da hızlı gelişimi ile etkisi altına almış ve değiştirmiştir. İnternet ve internet ağındaki websiteleri, sosyal medya alanları, bireylerin faaliyet gösterdiği alanlar olması dışında, işletmelerin de pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirdiği alanlar haline gelmiştir. Özellikle pazarlama karmasının unsurlarından biri olan tanıtımın en önemli araçlarından biri olmuştur. Bir işletme türü olan Özel Sanat Galerileri?nin ülkemizdeki geçmişi yaklaşık 60 yıldır. Her işletmede olduğu gibi Özel Sanat Galerileri?de günüzüm teknolojisini yakalayarak; sosyal sorumluluklarını ve ticari görevlerini yerine getirmek için tanıtım yapmak durumundadırlar. Bu araştırmada, öncelikli olarak ülkemizdeki sanat piyasasının gelişirken geçirmiş olduğu aşamalara, etkilendiği sosyo kültürel ve ekonomik etkenlere, sanat galerisi türlerine ve görevlerinin neler olduğuna yerverilmiştir. Araştırmanın bir sonraki safhasında, pazarlamanın gelişimi, gelişimine etki eden unsurların neler olduğu, bu unsurların ne gibi gelişmelerden etkilendiği belirtilmiştir. Araştırmanın sonraki ana başlığı ise, İnternet teknolojilerinin gelişimi, bu gelişim sonucunda ortaya çıkan alanların neler olduğu, bu alanların türlerinin neler olduğu, sanat eserleri algısına olan etkileri ve bu alanları kullanan Türkiye kullanıcılarının istatistiksel verileri ve pazarlama karması unsurlarından tanıtıma olan etkilerine yer verilmiştir. Araştırma aşamasında sanat galerileriyle bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sorularıyla Özel Sanat Galerileri?nin tanıtım amacıyla internet tabanlı uygulamaların hangilerini ne kadar kullandıklarına, bu alanlarda nelere yer verdiklerine, kullanım amaçlar gibi unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with the continued development in technology, the Internet has become an indispen-sable part of the human life. Helping individuals to maintain communication with their own social circle, the Internet enables people to carry out a vast number of activities including knowledge acquisition, shopping and financial transactions. The new opportunities created by the rapid development of the Internet have also influ-enced and changed marketing, a notion which cannot be separated from human develop-ment. The Internet as well as the websites and social media platforms contained within the web have become places of marketing activities for businesses apart from being places for indi-viduals. It has especially become one of the most significant tools of promotion, one of the elements of the marketing mix. A type of business, Private Art Galleries have a history of about 60 years in Turkey. As in every type of business, Private Art Galleries need to catch up with modern technology and carry out promotional activities to fulfill their social responsibility and commercial as-signments. The study goes through the phases which the art gallery market has been through, the social and cultural and economic factors of impact, and types of art galleries and their as-signments. The subsequent stage of the study describes the progress of marketing, the ele-ments that had an impact in its development, and the events that influenced these elements. The next heading of the study mentions the development of Internet technologies, the spaces that have emerged after this development, the types of these spaces, their influence on the perception of artworks, the statistical data of the users of these domains in Turkey, and their effect in promotion, an element of the marketing mix. The study also includes a survey with art galleries. The survey aims to detect how much Private Art Galleries use which of the Internet-based applications to what extent, what they showcase on these spaces, and what their usage purposes are.