İlköğretim okulu müdürlerinin hesap verebilirliğe ilişkin görüşlerinin analizi
Primary school directors accountability analysis of the views
  1. Tez No: 349466
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yky, hesap verebilirlik, sorumluluk, şeffaflık, etik, raporlama, bilişsel stratejiler, iç denetim, dış denetim, NPM, accountability, responsibility, transparency, ethics, reporting, cognitive strategies, internal audit, external audit
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
YKY'nin en önemli konularından birisi hesap verebilirlik kavramıdır. Özellikle kamunun 1980'lerde halkın güvenini kaybetmesi üzerine kamu, hesap verebilirlik anlayışı ve dış denetim araçları ile halkın güvenini kazanmaya çalışmıştır. Bu araştırmada ortaokul müdürlerinin hesap verebilirlik mekanizmalarına yönelik görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel bir durum çalışması olup bu araştırmada“bütüncül tek durum”deseni kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme ile toplanmıştır. Araştırma, İstanbul Maltepe'de görev yapan 13 ortaokul müdürü üzerinde yapılmıştır. Araştırmada ortaokul müdürlerinin sorumluluk dağılımının adil olmadığı, TKY-Stratejik Plan-OGYE-IKS gibi uygulamaların bürokrasi oluşturduğu, üst örgütlere yazılan raporlarla ilgili okulların düzeltme mekanizmasına sahip olmadığı, etik kod ihlali durumunda yaptırım uygulanmadığı, akreditasyon konusunda akredite işleminin kamu dışı kurumlar tarafından yapılmasının olumlu karşılandığı; ancak bunu okul müdürlerinin güvenilir, adil ve objektif uzman olma şartlarıyla kabul ettiklerini ve akreditasyon işleminde öğrenci girdilerindeki farklılıkların dikkate alınması gerektiği; kamunun, faaliyetleriyle ilgili kamuoyu görüşlerini dikkate alması gerektiği, öğrenci çıktılarına dayalı çevre koşulları dikkate alınarak değerlendirme yapılması gerektiği, e-devlet uygulamalarının eğitim kurumlarında hesap verilebilirliği sağlamasında yardımcı olduğu görüşündedirler.
Özet (Çeviri)
One of the mast important issue of NPM is the concept of accountability. Especially on the loss of public confidence in 1980s.The public tried to gain the understanding and the trust of on external audit accountability. This study aimed to determine the secondary school principals attitudes towards accountability mechanisms.This study is a qualitative case study and and“a holistic single case ”design was used in this study. Data was collected by semi- structured interview. The research was carried out on13 junior high school principals Maltepe İstanbul. There is a fair distribution of secondary school principals' responsibility for the research, practices such as TQM-Strategic Plan-OGYE-ICS creates bureaucracy, schools, correction mechanism on top of the organizations did not have reports written code of ethics, applied sanctions in case of violation of the accreditation process in the non-governmental organizations accredited to perform positively received by but this school principals, reliable, fair and objective student entries in the process of becoming an expert in terms of their acceptance and accreditation of differences should be taken into account, the public, should take into account the views of the public on the activities of student outcomes should be assessed taking into account the environmental conditions, based on the e-government applications educational institutions to help in maintaining the view that accountability.