Ortaöğretim okul yöneticilerinin öğretmen motivasyonuna etkisi
Effect of school administrators on teachers motivation in secondary education institutions
- Tez No: 349474
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Education, Teacher, School Administration, Motivation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1110
Özet
Bu çalışma; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlere, kendi okul yöneticilerinin uyguladıkları tutum ve davranışlarının, motivasyonlarına etkisini ölçmek amacıyla yapılan bir araştırmadır. Okul yöneticileri gösterdikleri liderlik tutumlarıyla öğretmenlerinin motivasyonunu yükseltip düşürebilmektedir. Bu nedenle okul yöneticilerinin gösterdikleri davranışlar öğretmen motivasyonun da önemlilik arz etmektedir. Araştırma tarama modeli olup, orta öğretim okullarındaki öğretmenlerin motivasyonunu etkileyen etmenlerden biri olan okul yönetiminin uyguladıkları tutum ve davranışların, öğretmenlik mesleğine ve kuruma bağlılıklarının düzeyini ölçmede kullanılacak bilgiler hakkında kaynaklar taranıp, daha önce konuyla ilgili yapılan çalışmalar ve raporlar araştırılmıştır. Elde edilen bilgiler ve uzman görüşleri doğrultusunda bir anket oluşturulmuştur.Araştırma bağımsız bir evrenden oluşmakla beraber, bu evrenden seçilmiş bağımsız bir örneklem içermektedir. Ortaöğretim kurumları yöneticilerinin öğretmen motivasyonuna etkisini araştırmak amacıyla yapılan çalışma; Yalova ili merkez ilçelerinden rastgele seçilen ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenleri kapsamaktadır.Bu evrenden tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 234 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır.Bu araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Bunlar; birinci bölüm giriş, ikinci bölüm kuramsal bilgiler ve literatür taraması, üçüncü bölüm araştırmanın yöntemi, dördüncü bölüm bulgular, beşinci bölüm sonuçlar ve tartışmalar, altıncı bölüm önerilerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the effect of school administrators? attitudes and behaviours on teachers? motivation in secondary schools. Scholl administrators may reduce or increase the motivation of teachers? depending on their leadership attitudes, therefore behavioural patterns of school administrators is an important factor for teachers? motivation. This research is a screening model, depending on a survey which was formed after reference research and screening of previous literatures and reports and receiving expert opinions about the effect of the application of attitudes and behaviours of school management on teachers, effects on their professional perspectives, and their engagement to their institutes. The research composed by an independent universe and also contains an independently selected sample from that universe. In order to determine the effect of secondary education institutes school administrators? on teachers? motivation of working in secondary education institutions; teachers from the city centre of Yalova have been randomly chosen. This population selected by random sampling method and 234 teachers were included in the sampling group. This research consists of six chapters. Which are ;(I) Introduction,(II) Theoretical information and review of the literature, (III) The research method, (IV) Results, (V) Conclusions and discussions, (VI) Suggestions. After statistical analyses of the data, results with p value under 0.05 considered statistically significant and the results are shown in the tables. Groups which have shown no statistical significance were excluded from the research.