Avcılar ilçesi ortaöğretim kurumları yöneticilerinin motivasyonlarının çalışan(öğretmen) motivasyonu üzerine etkisi
The effects of manager's motivation on the employees(teachers') motivation in high schools in Avcılar
  1. Tez No: 227954
  2. Yazar: MERAL KARABOĞA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİNÇ PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Okul Yöneticisi, Ögretmenler, Yönetici Motivasyonu, Egitim Kurumlarında Motivasyon, Motivation, School Manager, Teachers, Managers? Motivation, Motivation in Educational Institutions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalısan motivasyonu çalısanların islerine karsı tutumlarını belirleyen en temel unsurlardan biridir. Çalısanın verimliligi üzerinde etkili olan çalısan motivasyonu isletmeler açısından önemli bir kavramdır. Çesitli arastırmalar söz konusu faktörler arasında çalısanı en fazla etkileyen faktörün yöneticinin çalısana karsı sergiledigi davranıslar oldugunu göstermektedir. Yöneticinin çalısana karsı sergiledigi olumlu ya da olumsuz davranısların temelindeki nedenlerden birinin yöneticinin motivasyonu oldugunu düsünmek mümkündür. Baska deyisle kendi motivasyonu düsük olan bir yönetici, astlarına karsı olumsuz davranıslar sergileyerek onların da motivasyonunu olumsuz yönde etkileyebilecektir. Özetle, yönetici ancak kendi motive olmus bir durumda ise çalısanı olması gereken düzeyde motive edebilecektir. Bu arastırma yöneticilerin motivasyon düzeyinin çalısan motivasyonu üzerindeki etkisi belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu dogrultuda ortaögretim okul yöneticilerinin ve kendilerine baglı ögretmenlerin motivasyon düzeyleri incelenmistir. Arastırma sonuçlarına göre ögretmenlerin isin kendisiyle ilgili motivasyon düzeyi üzerinde sadece okul yöneticisinin sosyal statüden ve yönetici davranısından duydugu motivasyon düzeyinin anlamlı etkisinin oldugu; isin dısındaki unsurlardan duydugu motivasyon düzeyine sadece okul yöneticisinin isin içeriginden ve ücretten duydugu motivasyon düzeyinin anlamlı etkisinin oldugu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Employee motivation is one of the main components of the employees? attitudes towards his/her duties in the company. Employee motivation, which is effective in the productivity of the employee, is an important concept for enterprises. Some research showed that the most effective factor among the ones affecting the employees was the attitudes of the manager towards the employees. It is possible to conclude that one of the reasons for the manager?s either negative or positive attitudes towards the employees is the motivation of the manager. It means that a manager having low motivation can affect his/her subordinates negatively by his/her negative attitudes towards them. To sum up, the manager can motivate his/her subordinates to a certain point, only if he/she is motivated. This thesis aimed at exploring the effect of level of managers? motivation on the level of teachers? motivation. To this aim, motivation levels of high school managers and teachers reporting them are investigated. According to the results, managers? motivation level from social status and manager?s behaviors had significantly effect on teachers? motivation level from job related issues, and managers? motivation level from job content and compensation had significantly effect on teachers? motivation from the issues that were not job related.