Gaziantep'te çocuk suçluluğu
Gaziantep juvenile delinquensy
- Tez No: 349486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Suç, Çocuk Suçluluğu, Gaziantep, Crime, Children Guilt, Gaziantep
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesinden elde edilen veriler ışığında, Gaziantep ilinde gerçekleşen çocuk suçlarının durumunu ortaya koymak ve yapılan, çocuk suçluluğunu azaltmaya yönelik, çalışmaların etkisini görmek amacıyla hazırlanmıştır. Gaziantep'te çocuk suçluluğunu ortaya koymak amacıyla suçluluğun kent, kentleşme ve göç ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışma sonucuna göre, 2001 -2008 yıları arasında işlenen çocuk suçlarında %200'lük bir artış tespit edilmiştir. İncelenen yıllar arasında işlenen toplam çocuk suçlarının %75'ini erkek çocukları ve %25'ini kız çocukları işlemiştir. 2005 yılında Gaziantep'te suça karışan çocukların %5.7'si sokakta yaşayan çocuklardan oluşurken bu oran 2009 yılında %0.7'ye düşmüştür. Çocuk suçluluğunu önlemeye ve/veya azaltmaya yönelik çalışmaların yapıldığı yıllarda işlenen çocuk suçların artış oranında azalışlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the light of the data acquired from the Police Department?s Children Branch, this study was conducted in order to see what is the state of the children?s guilt in Gaziantep province and the effect of the studies done in order to reduce the crimes. In order to put forth the Children Crime in Gaziantep the relations of the topic with immigration, urbanization and the city are analyzed. According to the results of the study an increase with a %200 percent is detected between the years 2001-2008. Among the investigated years boys committed the %75 of the total and naturally %25 of the guilts were committed by girls. In 2005 the %5.7 of the children who has took place in a crime in Gaziantep were living in the streets and this ratio decreased in 2009 to %0.7. It is found out that among the years in which studies which are aimed to increase or/and lessen children crime the number of the crimes were smaller.