Okul öncesi öğretimin yararı konusunda ilköğretim 1. sınıf öğrencilerinin öğretmen ve ailelerin görüşlerinin araştırılması: Erciş örneği
An investigation on the benefits of preschool education on the basis of the views of parents and primary school first grade teachers
  1. Tez No: 349488
  2. Yazar: GÜLŞAH ÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Öğretmen, Aile, Preschool Education, Teachers, Parents
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, 2009- 2010 eğitim-öğretim yılında Van ili Erciş ilçesinde `Okul Öncesi Öğretimin Yararı Konusunda İlköğretim I. Sınıf Öğrencilerinin Öğretmen Ve Ailelerin Görüşlerinin Araştırılması' nı amaçlamıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Van ili Erciş ilçesinde yer alan resmi 94 ilköğretim okulunda 1. sınıf öğretmeni olarak görevli 360 öğretmen ve I. sınıfta öğrencisi bulunan 1567 veli, örneklemini ise tesadüfî örnekleme yoluyla seçilmiş 202 öğretmen ve 731 veli oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında konuyla ilgili kaynaklar incelendikten sonra, okul öncesi eğitimin önemi ile ilgili öğretmenlere `Öğretmenlerin Okul Öncesi Eğitimin Yararı Konusundaki Yetkinliklerine İlişkin Görüşleri' anketi ile `Öğretmenlerin Okul Öncesi Eğitimi Alan ve Almayan Öğrencilerin Gelişimleri Arasındaki Farklara İlişkin Görüşleri' anketi uygulanmıştır. Velilere `Velilerin Okul Öncesi Eğitimin Yararı Konusunda Yetkinliklerine İlişkin Görüşleri' anketi uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 13.0 programı yardımı ile yapılmıştır. Araştırmada T- testi, Anova testi ve anlamlı olan farklılıkların kaynağını tespit etmek için Post Hoc Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, velilerin okul öncesi eğitim konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları, eğitim seviyesi ve gelir düzeyi arttıkça okul öncesi eğitim hakkında velilerin olumlu tutumlar sergilediği görülmüş, okul öncesi eğitimi alan öğrencilerin bu eğitimi almayan öğrencilere göre psikomotor, sosyal-duyuşsal, dilsel, bilişsel ve özbakım becerileri yönünden gelişmiş oldukları sonucuna varılmıştır. Okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk merkezli programlar yanında, anne ve babayı da merkeze alan programların uygulanmasına ağırlık verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the opinions of the families and the teachers of first grade students in 2009-2010 educational year in the Erciş county of Van city. The population of the study consists of 360 1st grade teachers from 94 primary school and 1567 parents who have got children in the 1st grade and the sample of the study consists of randomly selected 202 teachers and 731 parents. After the examination of the related literature the teachers are asked to answer ?The questionnaire of the opinions of the teachers on the benefits of preschool education? and ?The questionnaire of the opinions of the teachers among the ones who have received preschool education and the ones who haven?t?. The parents are also asked to answer ?The questionnaire of the opinions of the parents on the benefits of the preschool education?. The statistical analysis of the study is done by the use of SPSS 13.0 programme. T-test, Anova test and in order to detect the resource of the differences of the significant values Post Hoc Tukey tests are utilized. As a result of the study it is found out that the parents have insufficient information about the preschool education; as the education and income of the parents increase the parents are becoming more willing to set more positive opinions about preschool education, the students who have received preschool education are more developed by means of psychomotor, social-emotional, linguistic, cognitive and self-care skills. In the preschool education institutions besides the student centered programmes, parent centered programmes should be carried out.