279 numaralı Adıyaman Kadı Sicili'nin (H.1316-M.1899) 1-100. sayfalarının transkripsyon ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 349494
  2. Yazar: YAŞAR ARSLANYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, Kadı, Kadı Sicili, Hısn-ı Mansûr, Şer'iye Mahkemesi, Adıyaman, Gadi, Gadi Register, Hısn-ı Mansûr, Canonical Courts
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Türk tarihinin önemli belgelerinden olan kadı sicilleri, şehir tarihlerinin yazılmasında da önemli kaynaklardan biridir. Bu çalışma, 1899 ? 1900 yılları arasındaki Adıyaman tarihinin ekonomik, sosyo-kültürel, iktisadî, idarî ve hukukî yönlerini araştırmacıların istifadesine sunmak amacıyla yapılmıştır. Osmanlı dönemindeki Adıyaman araştırılırken, kadı sicillerine müracaat edilmeden yapılan çalışmalar eksik kalacaktır. Bu nedenle, yapılan çalışmada, kadı sicillerinin tanımı, tarihi, Şer'iye Mahkemeleri'nde görevli memurlar, kadılarda aranan şartlar, Adıyaman'ın tarihi ve Osmanlı dönemindeki Adıyaman konuları hakkındaki bilgiler araştırmanın içeriğine dâhil edilmiştir. Bu çalışmada, 279 numaralı Adıyaman Kadı Sicilinin 1?100. sayfalarındaki 69 belgenin transkripsiyonu, değerlendirilmesi ve özeti yapılmıştır. Bu 69 belgenin içeriğinde darp, yaralama, hakaret, hırsızlık, ziraat ürünlerinin tahrip edilmesi, haneye tecavüz, rüşvet alma, zina, emre karşı gelme, dolandırıcılık, devlet arazisini kullanma gibi konular bulunmaktır. Bunlar içerisinde darp ve hakaret davaları en fazladır.
Özet (Çeviri)
The qadi regısters being one of important document of Turkish hıstory are also considerable documents for city histories. The investigation has been made to present researches economical, social and cultural administrative and legal conditions of Adıyaman history in 1899-1900. While examining Adıyaman in the ottoman term, investigation to be made without consulting the qadi registers wouldn?t be enough. There for mach intelligence about definition and history of qadı registrations, officals in canonical courts, conditions of being qadi, history and matters of Adiyaman in the ottoman term has been included in investigation. In the investigation, 69 documants on page 1-100. of the Adiyaman qadi register with number 279 have been transcribed and summarized. These 69 documents include many illegal subject, such as; beating, laceration, insult, burglary, ravage of agricultural production, grafting, adultery, disobedience, swindling, using government land without permission. The most lawsuits were about beating and insult.