239 numaralı Adıyaman kadı sicili (h.1329 ? 1333/m. 1911-1915)1-105. sayfalarının transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Translation and evaluation of the pages between 1 and 105 of the 239th (h.1329-1333/ad 1911-1915) adiyaman kadhi register
  1. Tez No: 287842
  2. Yazar: EMİNE GÖKGEDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hısn-ı Mansûr, Mahkeme, Kadı Sicili, Adıyaman, Hısn-ı Mansur, Court, Kadhi Register, Adıyaman
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Osmanlı Devleti zamanında mahkeme kayıtları olarak tutulan kadı sicilleriTürk tarih araştırmalarının en önemli belgelerindendir. Bu araştırmada 239numaralı Adıyaman Kadı (Şer`iyye) Sicilinin 1-105. sayfalarının transkripsiyonuyapılmıştır. Bu belgeler ışığında Adıyaman'ın o döneme ait sosyo-ekonomik, idarî,kültürel ve adlî yapısı incelenmiştir.Bu çalışmamızda 239 numaralı kadı sicil defterin 1-105. numaralısayfalarının tamamının önce transkripsiyonu yapılmış daha sonra günümüzTürkçesi ile özeti çıkarılmıştır. 1911-1915 yılları arasını kapsayan belgeler toplam105 varaka üzerinde 85 dava görülmüş olup bu davalar terekeler, vasi tayinleri,vekâletnameler, borç-alacak davaları, talâk ilâmları, nafaka talepleri, kayıphayvan, kız kaçırma ve nikah gibi konuları içermektedir. Bunlar içerisindeterekeler belgelerin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Belgelerin defterekaydında kronolojik sıralama esasına uyulmamıştır. Bu belgelerle Adıyaman'ınXX. yy. başlarındaki sosyo-ekonomik, idarî, adlî ve kültürel durumu hakkındatahliller ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Kadhı Registers which has been the law court registers of the OttomanEmpire are the most important sources of Turkish-Ottoman HistoricalResearches.In this thesis the pages between 1 and 105 of Adıyaman Kadhi (Shari?a)Register numbered 239 are transcribed. According to these documents Adıyaman;social-economy, managerial, cultural and judicial structure are examined andcontributed to history science with original documents.With this study the pages between 1 and 105 of Numbered 239 register aretranscribed and summary of these transcribes has been done with daily Turkish.The documents comprised between 1911-1915 were totally 105 pages thatincluded 85 lawsuits. These lawsuits are included subjects like heritage, guardianappointment, attorneyships, cases of deptdomend, decision of divorcement,demonds of alimony, lost animals, kidnapping girls (for marriage) and marriages.Heritages was the subject the most worke in these documents. It wasn?t based onthe chronological order while registrating the documents to register. It was tried toanalyse Adıyaman?s social-economy, managerial, cultural, judical with thesedocuments.