Savunma harcamalarının makro ekonomik etkileri
Economic effects of military expenditure
- Tez No: 349493
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Askeri Harcamalar, Savunma Sanayi, Büyüme, Dış Ticaret, Dışlama Etkisi, Military Spending, Defense Industry, Growth, Foreign Trade, Crowding Out
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Toplumun ve devletin gücünün bir göstergesi olarak kabul edilen savunma harcamalarının dünya genelinde devlet bütçeleri içinde önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Rakip ülkelerin harcamaları, iç ve dış güvenlik tehditleri, küresel güç dengeleri gibi faktörlerden etkilenen savunma harcamalarına ayrılan bütçenin diğer kamu mal ve hizmetlerine yapılan yatırımları dışlaması askeri harcamaların ekonomik etkinliğini önemli bir konu haline getirmektedir. 11 Eylül 2001 tarihinden itibaren yeni bir tarihi dönemece giren dünyada, askeri harcamalar özellikle ABD'nin de etkisiyle artmaktadır. ABD'ye paralel olarak, Çin, Rusya gibi ülkeler ve AGİT çerçevesinde kendi savunma yapılanmasını oluşturmaya çalışan Avrupa ülkelerinin de savunma harcamalarını artırdığı görülmektedir. NATO içerisinde askeri harcamalara milli gelirden en yüksek payı ayıran iki ülkenin düşman kardeşler Türkiye ve Yunanistan'ın olması dikkat çekici bir konudur. Bu çalışmada dünyadaki ve ülkemizdeki savunma harcamalarının nedenleri, büyüklükleri ve ekonomik parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As an indicator of the worldwide defense spending in the government budget, the society and the government's power seem to occupy an important place. Competitor countries' expenditure, internal and external security threats, the global balance of power such as the factors that are affected by defense spending, the budget allocated to the other public goods and services, investments and exclude military expenditures on economic efficiency an important issue makes. Entering into a new historical turning point in the world since September 11, 2001, particularly military spending is increasing with the impact of the U.S. In parallel to the United States, China, Russia and the OSCE in the context of countries such as trying to create its own defense to the European countries, increase defense spending is seen. NATO military expenditure within the highest share of national income that separates the two countries, Turkey and Greece to the enemy brothers is an issue that attracts attention. In this study, the reasons of the defense spending, magnitudes and impacts of the economic parameters in the world and in our country are investigated.