Türkiye'de kadınların işgücüne katılımı ve kadın istihdamı konusunda yaşanan sorunlar: Kahramanmaraş'ta tekstil sektöründe bir uygulama
Problems encountered in the labour market participation of women and women employment in Turkey: An application in Kahramanmaras textile sector
  1. Tez No: 349495
  2. Yazar: TAYFUR CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, İşgücü, Kadın İşgücü, İstihdam, Kadın İstihdamı, Women, Labor Force, Women Labor Force, Employment, Women Employment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, Türkiye işgücü piyasası içerisinde kadınların işgücüne katılımını incelemek ve kadın istihdamı konusunda yaşanan sorunları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Türkiye'de kadınların işgücüne katılımının, ekonomik kalkınma için önemli olduğu kabul edilmekle birlikte, işgücüne katılım oranları düşüktür. Ülkemizde kadınların çalışma hayatına istenilen düzeyde katılımı sağlanamamış; çağdaş anlamda ücretli çalışma kadınlar için yaygınlaşmamıştır. Kadının niteliksel gelişimini ve işgücü piyasasına girişini sağlayacak gerekli mekanizmaların oluşamaması bu olumsuz durumun nedenlerini oluşturmaktadır. Bu çalışma ile Türkiye işgücü piyasasının yapısı ve bu piyasa içerisinde kadınların yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra ise işgücü piyasasında yer alan kadınların sorunları ele alınmış ve bu sorunları gidermeye yönelik çözüm önerileri belirlenmiştir. En sonda yer alan anket çalışması ile de Kahramanmaraş tekstil sektöründe çalışan kadınların çalışma koşulları ve işyerlerinde yaşadıkları sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, has been conducted with the aim of the identification of problems of women participation in the labor force and women's employment in Turkey. Although it is generally accepted that labor force participation of women in Turkey is important for economic development, their participation rates are unfortunately low. Women participation in working life has not been ensured in our country at a desired level, paid work for women are not widespread in the contemporary sense. Absence of required mechanisms ensuring qualitative development of women and their smoothly access to labor market constitute reasons for this negative situation. In this study, the structure of labor markets in Turkey and women?s position in these markets have been tried to determine. Then we have tried to deal with the problems of women in the labor market and the possible solutions to their problems. By a survey in the end of the study, the working conditions of women in the Kahramanmaras textile sector and the poblems they have been experiencing in workplaces have been tried to identify.