Aşkî Mustafa Efendi'nin Medine tarihine dair eseri metin-muhteva (2. cilt 182-279 numaralı varaklar)
  1. Tez No: 768806
  2. Yazar: AYŞENUR KAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAMİL BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-İslam Edebiyatı, İslam Tarihi, Semhûdî, Aşkî Mustafa Efendi, Vefâü'l-Vefâ, Medîne Tarihi, Turkish-Islamic Literature, Islamic History, Semhûdî, Aşkî Mustafa Efendi, Vefâü'l-Vefâ, History of Medina
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Bu çalışmada, Aşkî Mustafa Efendi'nin Medine Tarihine dair Ta'tîru Ercâi'd-Devleti'l-Mecîdiyye bi-Tîbi Beledi Hayri'l-Beriyye isimli üç ciltlik eserinin ikinci cildinin 182-279 numaralı varaklarının transkripsiyonu yapılmış ve ilgili varakların muhtevası tahlil edilmiştir. Çalışma, giriş bölümü hariç iki ana bölümden müteşekkildir. Giriş bölümünde çalışmanın önemi, amacı ve kapsamı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, eserin müellifi Semhûdî ve mütercimi Aşkî Mustafa Efendi'nin hayatları ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ve nüshanın imla hususiyetlerine değinilmiştir. 182-279 numaralı varakların muhtevası; metinde işlenen konular, eserde bulunan şahıs, mekân, kitap, kabile isimleri ve ayetler üzerinden incelenmiştir. İkinci bölümde, metinde izlenen yöntem hakkında bilgi verilmiş ve eserin incelediğimiz 182-279 numaralı varaklarının transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Sonuç kısmında, çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Transcription of the second volume's 182-279 numbered foils of Aşkî Mustafa Efendi's a-three-volumed work about the Medinah's history named“Ta'tîru Ercâi'd-Devleti'l-Mecidiyye bi-Tîbi Ahbâri Beledi Hayri'l-Beriyye”has been made and the content of mentioned foils has been analysed. Study has consisted of two chapters apart from the introduction. The importance, aim and content have been cleared up in the introduction. In the first chapter, information in given about the lives and works of the author Semhûdî and the translator Aşkî, and the spelling characteristics of the translator. The content of the leaflets numbered 182-279 are evaluated in terms of the subject covered in the text, verses, person in the work, place, tribe and book names. In the second chapter, information about the method followed in the text is given and the transcribed text of the leaflets 182-279 is given. In the conclusion, a general evaluation of the study has been made.